Dr. Mollercollege-scholieren debatteren als echte raadsleden in Waalwijkse raadzaal

WAALWIJK – Afgelopen twee weken ontving de gemeenteraad van Waalwijk 178 vierdejaars HAVO en Vwo-scholieren van het Dr. Mollercollege. In de raadzaal speelden acht klassen het simulatiespel “Reis naar de Raad”. De leerlingen ervaarden deze klassenbezoeken als een waardevolle aanvulling op hun maatschappijleerlessen.

In zeven stappen doorliepen de leerlingen de route van de politieke besluitvorming. Hoe komt een maatschappelijke probleem tot een democratische oplossing? In het simulatiespel bogen de leerlingen zich als echte raadsleden over de woningnood die heerst in van het fictieve “Raadsdorp”.

Slag om het Zuiderpark

Initiatiefnemer en VVD-raadslid Milos Boksan speelde de wethouder van Raadsdorp. Hij presenteerde het collegeplan om drie woontorens te bouwen aan de rand van het Zuiderpark. Het was aan de jeugdige raadsleden om te bepalen of het voorstel van de wethouder goed genoeg was en een meerderheid zou halen. Tijdens het onderlinge debat kwamen de leerlingen met kritische vragen, vernieuwende inzichten en gewaagde alternatieven.

Raadsvaardigheden

Door dit simulatiespel ontwikkelden de scholieren vaardigheden die goed van pas komen tijdens zowel maatschappijleerlessen als bij het raadswerk. Argumenteren, formuleren, onderhandelen, compromissen sluiten en luisteren. Stuk voor stuk vaardigheden waar iedere burger wat aan heeft!

Pilot

Dr. Mollercollege en de gemeente(raad) Waalwijk kijken terug op een zeer geslaagde pilot. Voor volgende schooljaar is het aanbieden van het simulatiespel zeker voor herhaling vatbaar. De gemeenteraad nodigt daarom alle bovenbouwklassen van de middelbare scholen uit Waalwijk uit om het spel te spelen. Bent u maatschappijleerdocent en heeft u interesse? Neem dan contact op met Tjietse Broeders van de griffie via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen