World Servants helpen op Eendenkooi Den Dulver in natuurgebied Langstraat

Op zaterdag 25 februari jl. heeft een jongerengroep via de organisatie ‘World Servants’, gewerkt op Eendenkooi Den Dulver in Langstraat. De Eendenkooi is de afgelopen jaren in verval geraakt. Daar wil Staatsbosbeheer, beheerder van natuurgebied Langstraat, verandering in brengen. De World Servants hebben samen met boswachters van Staatsbosbeheer heel veel werk verzet op de Eendenkooi. Ook aannemer Van Daelen uit Waalwijk droeg zijn steentje bij.

Vele handen maken licht werk. Dat gold zeker afgelopen zaterdag op de Eendenkooi Den Dulver. Zo’n 30 jongeren staken de handen uit de mouwen. Ze hebben geholpen bij het opruimen van de oude rietmatten, palen, netten en bogen. Deze waren sterk verouderd, de kooi heeft dan ook een flinke opknapbeurt nodig. De eerste stap was de kooi opruimen en al het oude materiaal afvoeren. En dat is meer dan gelukt. Het overgrote deel van de rietmatten en constructiepalen zijn weg. Alle vier de vangpijpen zijn opgeschoond van bogen, gaas en netten. Aannemer van Daelen stond met materieel klaar om de oude materialen meteen op te laden en af te voeren.

Vervolgens kan de Eendenkooi weer opgebouwd worden in afgeslankte vorm. Het is een plek met een grote cultuurhistorische waarde en kenmerkend voor het gebied Langstraat. De eendenkooi vertelt het verhaal van dit gebied en hoe deze plek vroeger gebruikt werd. Door een van de vier vangpijpen weer op te bouwen is te zien hoe een eendenkooi functioneerde. Hoe fantastisch zou het zijn als hier straks weer schoolklassen en geïnteresseerden terecht kunnen voor een rondleiding. Het is een bijzonder stukje van de geschiedenis van Langstraat dat gezien mag worden.

De inzet van de jongeren was groot. Staatsbosbeheer wil hen nogmaals bedanken voor hun bijdrage en de leuke dag die we met elkaar gehad hebben. We wensen hen veel succes bij het mooie doel wat ze voor ogen hebben.

Meer weten over de jongerengroep en hun doel, kijk dan op: www.worldservants.nl/sprang. De groep heet ‘Sprang bouwt aan verandering’.

Meer weten over natuurgebied Langstraat van Staatsbosbeheer, kijk dan op: https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/locaties/langstraat

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen