Waterschapsverkiezingen 15 maart, Sprang-Capellenaar Peer Merkx stelt zich voor

Foto: CDA

Sprang-Capellenaar Peer Merkx (69) staat op plaats drie van de CDA-kandidatenlijst voor de Waterschapsverkiezingen Brabantse Delta.

Peer Merkx komt uit de watersector. Hij is 40 jaar werkzaam geweest bij Rijkswaterstaat. Verantwoordelijk voor veerdiensten, sluis- en brugpersoneel op de Brabantse en Midden-Limburgse kanalen, het vaartuigenpersoneel in Brabant en Zuid-Holland, personeel op de de Volkeraksluizen de Haringvlietsluizen de Hollandse- IJssel kering. Vanaf 2013 was Peer werkzaam als senior-adviseur scheepvaart en waterbeheer. Dat ging over adviezen m.b.t. vaarweg en object inrichting zoals bruggen en sluizen en behandeling vergunning aanvragen voor het huidige en toekomstige gebruik van vaarwegen.

Bestuurlijke ervaring heeft hij opgedaan in de ondernemingsraad van Rijkswaterstaat en in diverse in relatie tot Rijkswaterstaat.

Hij wil in de komende periode graag bestuurslid van het waterschap zijn, omdat water altijd als een blauwe draad door zijn werkzame leven heeft gelopen en hij graag in deze tijd met de vele water gerelateerde vraagstukken zijn kennis en ervaring in wil zetten om tot breed gedragen, haalbare en gedegen oplossingen te komen.

Hoofdpunten voor het nieuwe bestuur.

Peer verwoordt als belangrijkste punten uit het CDA-programma.

Verbeteren vaarwegen:
Vervoer over water en de daarbij behorende faciliteiten moet veel meer aandacht krijgen. De scheepvaart is van groot economisch belang en kan door zijn volumes vele vrachtautobewegingen met de daarbij behorende stikstof-uitstoot beperken.

Recreatie: beleving met water.
Recreatie in, op en aan het water (varen, zwemmen, vissen, fietsen en wandelen), bevorderen en toegankelijker maken. Waterrecreatie en recreatietoervaart zijn belangrijke economische belangen. Ook dragen zij erg bij aan het algemeen welzijn van de inwoners.

Veilig:
Voor nu en in de toekomst. Door de klimaatverandering worden er hogere normen gesteld. Daar moet in ons gebied op tijd aan worden voldaan. Met een natuurlijke inrichting van het landschap. Wij willen daarbij ook dijkwachten gaan inzetten.

Voldoende water:
Voldoende betekent niet te veel, en zeker niet te weinig water, voor natuur, landbouw, recreatie, scheepvaart en in het stedelijke gebied. Vasthouden van water is van belang om droogteschade te beperken/voorkomen. Door gebiedsinrichting, waterberging, aanpassen waterlopen en peilbeheer, wordt ingespeeld op de klimaatveranderingen.

Waterkwaliteit:
Gezond water door te voorkomen dat er medicijnresten, drugsresten en PFAS in komen. Werken aan halen van normen door goede prestaties waterzuivering en door de optimale gebiedsinrichting. Zoals met ecologische verbindingszones en natte natuurparels. Het waterschap moet eigentijds werken, aan een goede waterkwaliteit, aan voldoende gezond water, aan bescherming tegen wateroverlast, en aan veiligheid tegen hoogwater, en dat alles tegen aanvaardbare tarieven.

Samenwerken: met inwoners, bedrijven, overheden, landbouw, vaarweg gebruikers, natuur, onderwijs en onderzoek, bij de uitvoering van het werk en bij vernieuwingen.

Duurzaam werken: hergebruik van gezuiverd afvalwater (effluent), gebruik duurzame energie, het winnen van grondstoffen en energie uit afvalwater: bio plastics, fosfaat en cellulose.

Kwijtschelding van heffingen voor inwoners met de laagste inkomens.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen