Lezing Heemkundevereniging 'Sprang-Capelle': 'De jaren Tachtig, doemdenkers en positivo’s'

28 feb 2023, 18:42 Nieuws
nl hana 2240105 0 930 8086 klein
SPRANG-CAPELLE - Op dinsdag 7 maart 2023 organiseert de Heemkundevereniging ‘Sprang-Capelle’ haar tweede lezing van dit jaar. De lezing begint om 20.00 uur in de Vrijhoeve-zaal van het Cultureel Centrum Zidewinde, Julianalaan 1 in Sprang-Capelle.
Deze lezing gaat over een stuk moderne geschiedenis, wat dichterbij in tijd. En dat is wel toevertrouwd aan Ad Rooms. In zijn arbeidzame leven was hij hoofdredacteur van het dagblad BN/De Stem. Als journalist heeft hij heel wat belangrijke gebeurtenissen uit de Tachtiger jaren van de vorige eeuw verslagen. In de lezing belicht hij een aantal belangrijke gebeurtenissen uit de periode 1980 tot en met 1989. Dat gebeurt aan de hand van bijzondere herinneringen van veel Nederlanders. En niet alleen herinneringen, ook foto’s en illustraties roepen een goed beeld op van die tijd.
Het mooie van dit onderwerp is dat velen die tijd zelf meegemaakt hebben. Wellicht komt er aan de hand van de lezing weer van alles naar boven. Het is de tijd van de grote vredesdemonstraties over het al of niet plaatsen van kernwapens in ons land. Dat bracht heel wat mensen op de been. Naast de demonstraties waren er ook rellen. Wie vergeet de beelden van de krakersrellen rond de kroning van prinses Beatrix? Geen tranen in die tijd, maar rookbommen. En dat allemaal onder het motto ‘geen woning, geen kroning’.
Voor de sportliefhebbers was het een geweldige tijd. Twee keer een Elfstedentocht achter elkaar. Daar durven we nu alleen maar van te dromen. Kijk goed die avond naar de plaatjes, want dat zou best echt nostalgie kunnen worden. En wat denkt u van het Europees kampioenschap voetbal? Dat waren nog eens tijden met Van Basten en Gullit.
Bedenk ook dat het de jaren waren van de eerste computers; hoe gebrekkig ook gezien met de huidige ogen. De draadloze telefoon deed zijn intrede. Bovenstaand maar een paar voorbeelden van wat er die avond naar voren komt. De titel van de lezing wordt natuurlijk ook nog uit de doeken gedaan. Want wie was er een positivo en wie een doemdenker? Het wordt een avond waar alles weer eens netjes op een rijtje komt te staan. En krijgen we een idee hoe snel de ontwikkelingen gegaan zijn.
De lezing is gratis voor de leden van de Heemkundevereniging. Niet-leden en niet-donateurs betalen € 5,00; graag aan de ingang van de zaal te betalen aan de penningmeester.
geen kernwapens