50ste intentieverklaringen Herenboeren De Langstraat getekend!

Bestuurslid Emma zet nr. 50 in het zonnetje!
Bestuurslid Emma zet nr. 50 in het zonnetje!
Foto: Herenboeren De Langstraat

Herenboeren de Langstraat, een coöperatie met als doel natuur inclusieve landbouw te bedrijven, is in korte tijd fors gegroeid. Reden om intentieverklaringen te gaan werven.

Dit najaar, na de aftrap op de manifestatie Samen Doen, samen Groen, kwamen in rap tempo, de getekende verklaringen binnen. In een intentieverklaring stelt de ondertekenaar dat hij/zij, samen met zijn/haar huishouden graag lid wil worden van de Herenboeren de Langstraat. Als er een goede locatie gevonden wordt steekt dit lid eenmalig € 2.000,- (€ 1.000,- voor een éénpersoonshuishouden) in de coöperatie. Eventueel te betalen in termijnen. Dat staat zwart op wit. Net als de belofte wekelijks een gezond voedselpakket van om de hoek af te nemen. Een pakket met verse groente, fruit, eitjes en voor wie wil vlees. Per mond voor circa € 12,- per week, inclusief vlees en circa € 10,- per week, exclusief vlees. Niet duurder dan bij de super en goed voor ongeveer 60% van de weekboodschappen.

Maar die belofte is niet definitief, je hangt er niet aan vast, je geeft enkel aan dat je graag mee wilt doen. En daarmee ben je verzekerd van een lidmaatschap van de herenboerderij, want er is slechts plaats voor ongeveer 200 huishoudens. Is het allemaal te ver weg, ga je verhuizen, of heb je een andere reden, pas op het moment dat we een start kunnen maken, ga je echt het lidmaatschap aan.

50+ intentieverklaringen betekent dat er in principe € 100.000,- geïnvesteerd kan worden en dat is de reden waarom de familie Roel van Dun, op de nieuwjaarsreceptie in het zonnetje is gezet. Uit handen van bestuurslid Emma ontving Roel als ondertekenaar nummer 50, een kleine attentie: een pakket met Duinboer producten.

De bezoekers van de gezellige receptie genoten van zelfgemaakte hapjes en blikten terug en vooruit. Ondertussen zijn er dik 160 geïnteresseerde huishoudens, ongeveer 300 monden die graag duurzaam gekweekt voedsel willen eten. Zij komen uit het gehele zoekgebied, ruwweg tussen Vlijmen en Waspik, onder de Bergsche Maas. Zij willen dolgraag, zoals de 14 herenboerderijen die al in bedrijf zijn, agrarische activiteit behouden, zoeken samenwerking met agrariërs, zoeken 10 tot 20 ha, grond met de juiste bestemming. Langjarige pacht of koop behoren tot de mogelijkheden. Een professionele boer leidt het bedrijf, een opstal is niet perse nodig, maar gelegenheid om materiaal op te slaan en een plek om elkaar te ontmoeten, in de nabijheid, is gewenst. Dit jaar 2023 moet het gebeuren. Dit jaar gaan we een locatie vinden, zo is het doel en daar werd een toost op uitgebracht.

Informatie:
www.facebook.com/herenboerendelangstraat
www.delangstraat.herenboeren.nl
e-mail: [email protected]

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen