Na een beroerte thuis blijven wonen? Dat kan, met de juiste begeleiding

21 dec 2022, 16:08 Nieuws
persoonlijk begeleiders dagbehandeling eikendonk en buitenhuis karin van den bogaard en janneke hardeman
MijZo

WAALWIJK - Na een herseninfarct en bijhorende revalidatie weer thuis wonen: dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. Je kunt ineens niet alles meer. Of een (chronische) aandoening, die verergert en zorgt voor belemmeringen in het dagelijks leven. Daar is de dagbehandeling van Mijzo voor bedoeld. Dit traject begeleidt cliënten om alledaagse handelingen weer- of zo lang mogelijk zelfstandig uit te kunnen voeren. ,,Belangrijke voorwaarde om deel te nemen is dat je gemotiveerd bent er actief voor te gaan. Wij bieden alle handvaten en specialisten.”

Op 5 november hielden dagbehandeling Het Buitenhuis en dagbehandeling Eikendonk uit Waalwijk een open dag, waarbij deze dagbehandeling centraal stond. Er kon een kijkje genomen worden bij alle specialisten en mogelijkheden.

Karin van den Bogaard en Janneke Hardeman zijn persoonlijk begeleiders van de dagbehandeling in Waalwijk. Zij zagen allerlei mensen een kijkje nemen tijdens de open dag; mantelzorgers, verwijzers, maar ook cliënten en andere geïnteresseerden waren benieuwd naar het aanbod.

Het idee van de dagbehandeling is om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Met een multidisciplinair team wordt gekeken hoe iemand zo zelfstandig en zelfredzaam mogelijk kan functioneren. ,,Als je weer wil leren koken, staan we niet naast je. We kijken wat je nodig hebt om het weer te kunnen. Welke spierkracht heb je nodig? Wat kun je nog met links en rechts? Welke extra hulpmiddelen kun je gebruiken? Wij bieden specialisten aan, zoals een fysiotherapeut of ergotherapeut, om dat doel te kunnen bereiken”, legt Hardeman uit.

Een CVA de ziekte van Parkinson, MS of ander niet-aangeboren hersenletsel: dagbehandeling Eikendonk zal er doelmatig aan werken dat je zo lang mogelijk thuis kunt blijven wonen. Bij dagbehandeling Buitenhuis richten ze zich op mensen met geheugenproblemen door dementie.

Het traject wordt voor iedereen op maat gemaakt, naar mogelijkheid en behoefte. Bij slikproblemen krijg je bijvoorbeeld hulp van een logopedist. Een maatschappelijk werker kan worden betrokken als er sprake is van moeite met verwerken van geheugenverlies, een dietiste bij ongewenst gewichtsverlies- of toename.

Hardeman schetst de dagbehandeling in de praktijk. Cliënten komen naar een zorgorganisatie, om aan hun persoonlijke doelen te werken. Voor sommigen zal dat eens per week zijn, een ander komt driemaal per week naar Het Buitenhuis of naar Eikendonk. ,,Het doel is om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen”, vertelt ze. Belangrijk in het proces zijn de korte lijntjes; er kan razendsnel geschakeld worden. ,,Er is altijd contact met het thuisfront. Dat kan met een partner, familielid of buurvrouw zijn. Als er geen contactpersoon is, zorgen wij daarvoor. ”Vanuit de zorgverzekering kunnen deelnemers middels groepsvervoer naar Het Buitenhuis of Eikendonk gebracht worden. De dag begint met een kopje koffie in de gezamenlijke huiskamer. Onderling is er volop sociaal contact.

Van den Boogaard en Hardeman zagen een echtpaar binnenkomen tijdens de open dag. ,,De man was er met zichtbare tegenzin. Dat is best begrijpelijk, het kan erg confronterend zijn. Maar het was goed dat hij hier kwam. Toen hij wegging, merkte je dat hij milder was. Wij willen die drempel weghalen. Je merkt het ook tijdens de dagen zelf. Cliënten werken veel samen en praten ook veel met elkaar. Dan merk je dat gedeelde smart halve smart wordt. Ze herkennen veel in elkaar en motiveren elkaar daarom ook.”

Voor meer informatie over de dagbehandeling neem je contact op met MijnZorgAdvies, via 0800-0202015.