WAALWIJK - Stokwielder is soms een beetje huiverig over haar expo in de vroegere burgemeesterskamer van het oude Raadhuis van Waalwijk. Omdat haar werk op deze plek voor sommige mensen schokkend is. Dat heeft ze al eens eerder meegemaakt, toen ze in Kunsten Centrum Waalwijk exposeerde met Fotowerk.
Tegelijkertijd vindt ze het kneitergaaf om haar werk nu op deze plek te exposeren. Stokwielder maakt schilderijtjes die vallen onder wat wordt genoemd outsiderskunst. De stroming is in Parijs rond 1946 ontstaan en heeft raakvlakken met het kubisme van bijvoorbeeld Corneille. Ze schildert naïeve schilderijtjes in heldere kleuren met balpen, stift, en verf in allerlei soorten. Ze hebben iets onbeholpens. De gemiddelde kijker weet er niet altijd raad mee. Behalve schilderijtjes hangen er ook gedichten. Stokwielder schrijft van jongsaf gedichten en verhalen, en is al jaren actief bij DichterBijWaalwijk.
Alles in de burgemeesterskamer ademt een sfeer van ongewoon. Het voorname meubilair en de serene sfeer van deze omgeving botst met alles wat Stokwielder maakt. Het bureau van de vroegere burgervaders (denk bijvoorbeeld aan de gesneuvelde burgemeester Moonen tijdens de 2e wereldoorlog) vraagt om eerbied en respect. En op dat bureau ligt nu in de installatie van Stokwielder een jongensbabypop met een grote roze sjaal om de kleine torso, met daaronder een ontbloot onderlijf. De pop wordt omringd door afbeeldingen van burgers uit de tijd van de vroege burgemeesters in het Krophollergebouw. Stokwielder verbeeldt met de installatie de veranderingen van nu, die gaande zijn rond gendervariëteit, onder de ogen van het verleden. Deze kunstvorm wordt conceptuele kunst genoemd. De installatie is in contrast met de omgeving. Maar raakt ook weer aan anderen in hun waarden laten. En tegelijkertijd worden de verschillen benadrukt. Het mooiste van het exposeren van haar werk vindt Stokwielder de gesprekken die ontstaan met de bezoekers.
Dat GMHK op deze plek exposeert, komt door een tijdelijke adoptie van de stichting door
Huis Van Waalwijk tijdens hun openingstijden. In de salonkamer hangen schilderijen van Pieter Verboom uit een vroegere periode. Van Hans van Bijnen hangen daar recente tekeningen. En Jozef Mahieu toont er nog nooit geëxposeerde beelden.
GMHK vecht al enkele jaren voor een permanente plek in het centrum van Waalwijk nadat ze eerst heeft bewezen, in korte tijd meer dan 8000 bezoekers te kunnen bedienen in het pand Grotestraat 208. Ze vroegen €8000 per jaar subsidie waarbij de kunstenaars zelf de rest van de huur zouden bijleggen maar de politiek was van mening dat ze beter op hun plek zouden zijn in Huis van Waalwijk. Maar dat blijkt voor een permanente doorstart dus geen optie. Omdat Huis Van Waalwijk grote periodes van het jaar zelf alle ruimtes nodig heeft. GMHK blijft op zoek naar een eigen ruimte. De huidige expositie is nog te zien in Huis van Waalwijk op zondag 16 en zondag 23 oktober van 13.00 tot 17.00 uur.