Nieuw: beweegdiploma voor kleuters

Foto: GO Waalwijk

WAALWIJK – Goed (leren) bewegen is de basis voor een leven lang beweegplezier. Speciaal voor kleuters (4 en 5 jaar) uit Waalwijk, Waspik en Sprang-Capelle is er nu het Beweegdiploma. Kinderen doen allerlei leuke beweegactiviteiten en maken spelenderwijs kennis met diverse sporten.

Buurtsportcoach Ruud Gommers is één van de kartrekkers van het Beweegdiploma voor Kleuters. Hij vertelt: “Bewegen is ontzettend belangrijk voor opgroeiende kinderen. Het helpt bij het ontwikkelen van motorische vaardigheden en is goed voor het zelfvertrouwen van een kind. Een kind van 4 jaar of ouder zou elke dag minstens een uur moeten bewegen en minstens drie keer per week activiteiten moet doen die de spieren en botten versterken. Wij weten echter dat veel kinderen deze aanbevolen norm niet behalen. Uit onderzoek blijkt dat jonge kinderen steeds minder en minder goed bewegen. Om daar verandering in te brengen, introduceren we het beweegdiploma voor kleuters. In een serie van 18 lessen maken ze spelenderwijs kennis met allerlei sporten en beweegvormen. Na 18 weken krijgen ze een beweegdiploma en een sportwijzer. In die sportwijzer geven we tips voor de ouders/verzorgers: wat past er goed bij het kind, welke sport gaat hem of haar goed af en wat minder goed? Dat helpt in de toekomst bij het kiezen van een leuke sport.”

Beweegplezier staat voorop

De lessen worden verzorgd door de buurtsportcoaches, in samenwerking met badmintonclub FST, basketbalvereniging Langstraat Shooters, handbalvereniging Tachos, tafeltennisvereniging TTV Waalwijk en gym- en turnvereniging Pro Patria Sprang-Capelle. Mogelijk sluiten er nog meer sportaanbieders aan. Ruud: “We beginnen met de basis van bewegen. De activiteiten zijn afgestemd op jonge kleuters. Plezier in samen bewegen staat voorop, het is de basis voor een leven lang beweegplezier!”

Pilot

Het Beweegdiploma voor Kleuters start als een pilot. Er is ruimte voor 30 deelnemers. Bij voldoende belangstelling wordt mogelijk een tweede groep gestart en wordt het programma mogelijk uitgebreid naar 36 weken. Ruud heeft zin om van start te gaan: “Ik hoop dat het Beweegdiploma voor Kleuters nét zo vanzelfsprekend wordt als het zwemdiploma!”

Praktische informatie

Het programma start op woensdag 28 september; inschrijven kan vanaf dinsdag 13 september via www.sjors.gowaalwijk.nl. De beweegles vindt elke woensdagmiddag van 16.00 tot 17.00 uur plaats in de gymzaal van basisschool Villa Vlinderhof, Cornelis Verhoevenstraat 25, Waalwijk. Het programma duurt 18 weken (géén les in de schoolvakanties). De kosten zijn € 30,- per kind. Wie dit bedrag niet kan missen, kan via de buurtsportcoaches een aanvraag indienen bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Het Beweegdiploma voor kleuters wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Waalwijks Sportakkoord, met support van GO Waalwijk.

 

Cookieinstellingen