Spaanse Brabanders vertellen in aanloop naar Vuelta over connectie Spanje-Brabant

Foto: Lieske Meima

Brabantserfgoed.nl en de Alliantie Zuiderwaterlinie grijpen wielerklassieker La Vuelta Holanda aan om op zoek te gaan naar het Spaans-Nederlandse verhaal dat de twee landen nog steeds verbindt. In een reeks verhalen vertellen Spaanse Brabanders over de unieke connectie tussen Spanje en Brabant.

De tweede en derde etappe van de Ronde van Spanje wordt gereden tegen het decor van de Zuiderwaterlinie, die eeuwenlang fungeerde als verdedigingslinie tegen onder andere de Spanjaarden. Interviews met de Spaanse Brabanders laten zien: het Spaanse erfgoed in Brabant leeft meer dan ooit.

Spaanse Brabanders vertellen hun verhaal

Kenmerkend voor de verhalen is de connectie van de Spaanse Brabanders met het erfgoed van nu. Elize Weijers (Erfgoed Brabant) sprak met zowel Brabanders als Spanjaarden over hun connectie met Spaans erfgoed in Brabant: ‘Ik heb heel verschillende verhalen gehoord. Genetische samenstelling, religie, migratie, al deze onderwerpen komen samen onder de vraag: Wat verbindt jou met de Spaanse en Brabantse ‘identiteit’? Het laat zien dat zowel Spaans als Brabants erfgoed niet alleen iets uit het verleden is.’

Op verschillende plekken in zowel Spanje als Brabant vind je het Spaans-Nederlandse verhaal terug. Zo hangen meerdere werken van Jeroen Bosch in het Prado in Madrid en staat in het Drents Dorp in Eindhoven nog altijd een Spaans verenigingscentrum: Centro Español.

Van verdedigen naar verwelkomen

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1648) verdedigde de Nederlandse Republiek zich tegen aanvallen van de Spanjaarden. De oorlog was de aanleiding om de verdedigingslinies in Brabant te versterken. Vestingbouwkundige Menno van Coehoorn (1641 – 1704) legde een ingenieus systeem aan waarmee hij bestaande vestingsteden (van Bergen op Zoom tot Grave) door een waterlinie met elkaar verbond: de Zuiderwaterlinie. Wanneer de vijand te dichtbij kwam, werden de gebieden tussen de vestingsteden onder water gezet. Tegenwoordig is deze geschiedenis aanleiding om erfgoed en bijzondere landschappen te ontdekken.

Brabants Erfgoed

Op Brabantserfgoed.nl worden de Brabantse erfgoedcollecties verbonden aan verhalen. Brabantserfgoed.nl is een initiatief van de stichting Erfgoed Brabant, het kennis- en expertisecentrum voor erfgoed in Brabant. Erfgoed Brabant ondersteunt en verbindt het erfgoedveld, onderwijs en beleidsmakers in het verkennen, behouden en doorgeven van het veelzijdige verhaal van Brabant en maakt dat verhaal vervolgens ook bekend bij het brede publiek. Dat doet Erfgoed Brabant niet alleen en daarom nodigt zij heemkundekringen, onderzoekers, archivarissen, museummedewerkers en academici uit om met hun eigen artikelen bij te dragen aan Brabantserfgoed.nl.

De Zuiderwaterlinie

De Zuiderwaterlinie loopt door het Zuiden van Nederland en is een unieke ketting van historische vestingsteden en hun ommeland, verbonden door het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Om vijandelijke troepen uit onder andere Spanje en Frankrijk tegen te houden, zette men het land rondom de vestingsteden onder water. Waar vroeger de soldaten aan de grens stonden, vind je nu veel gezelligheid tegen het decor van een rijke geschiedenis. Geniet van de gezellige vestingsteden, bezoek een van de stoere forten of ontspan in de bijzondere natuur. Het is de oudste, langste én meest gebruikte waterlinie van Nederland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen