112

Gemeenten Loon op Zand en Waalwijk zetten nep drugsbus in om bewustwording inwoners te vergroten

WAALWIJK / LOON OP ZAND – Iedere drugsdumping of verdachte drugssituatie is er een teveel: gevaarlijk voor mens en milieu. Samen met inwoners willen gemeenten het aantal drugsdumpingen terugdringen. Dat kan alleen als mensen weten hoe je deze verdachte situaties herkent.

De gemeenten Loon op Zand en Waalwijk testten de kennis van inwoners de afgelopen periode. Dat deden zij in samenwerking met de politie met een nep drugsbus: de lokbus. Deze helpt de bewustwording en meldingsbereidheid van inwoners te vergroten. Er kwamen diverse meldingen over de lokbus binnen.

Wat is een lokbus?

Een lokbus is een nep drugsbus die er verdacht uitziet. In de bus liggen voorwerpen die te maken hebben met het maken van synthetische drugs: rubberen handschoenen, gasmaskers en blauwe vaten. Ook hangt er een anijsachtige geur om de lokbus: een typische geur die hoort bij het maken van synthetische drugs. De twee gemeenten zetten de lokbus in samenwerking met de politie de afgelopen periode op verschillende plekken in. Hierbij hoopten zij dat inwoners de bus opmerkten en actie ondernamen, bijvoorbeeld door dit te melden bij de gemeente, Meld Misdaad Anoniem of de politie. En dat lukte, er kwamen verschillende meldingen over de lokbus binnen.

Hanne van Aart, burgemeester Loon op Zand: “Super fijn dat onze inwoners al zo alert zijn. Als je onderbuikgevoel zegt dat er iets niet klopt, negeer dit dan niet en trek aan de bel. Onze inwoners zijn onze ogen en oren zodat we deze louche praktijken samen de kop in kunnen drukken.” Sacha Ausems, burgemeester Waalwijk: “Met de inzet van de lokbus willen we mensen meer bewust maken van hoe je een verdachte drugssituatie herkent. Ik hoop dat de lokbus bijdraagt aan een hoger aantal meldingen van échte situaties in de toekomst. Want alleen samen kunnen we drugscriminaliteit in onze gemeenten bestrijden.”

Melden is belangrijk

In de praktijk merken gemeenten en politie dat inwoners verdachte situaties niet altijd melden. Dit kan diverse oorzaken hebben: mensen herkennen de situatie niet als verdacht, er is angst om te melden of inwoners weet niet hoe te melden. Het doel is om met de inzet van de lokbus de bewustwording en herkenbaarheid van verdachte situaties te vergroten. Ook willen de gemeenten inwoners laten zien hoe zij meldingen kunnen doen en dat dit altijd anoniem mogelijk is.

Melding maken

Ziet u een verdachte situatie, twijfel dan geen moment en meld het. Dat kan via meld misdaad anoniem 0800-7000, uw anonimiteit is dan volledig beschermd. Zijn de daders nog in beeld of is er een gevaarlijke situatie, bel dan 112.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen