‘Welkom in Waalwijk’ begroet Nol Kleijngeld als nieuwe voorzitter

Foto: Luuk Aarts

WAALWIJK – “Ik doe een tijdje niks en zie dan wel wat er op me af komt”, dacht Nol Kleijngeld toen hij een klein jaar geleden afscheid nam als burgemeester van Waalwijk. En er kwam ook echt iets op hem af. Per 1 augustus treedt hij aan als voorzitter van ‘Welkom in Waalwijk’. Onder deze organisatie vallen de Bedrijven Investeringszone Waalwijk-Centrum (BIZ) en het centrummanagement. Kleijngeld wordt de opvolger van Peter Plaisier, die aanblijft als penningmeester.

Kleijngeld kijkt uit naar zijn nieuwe uitdaging. “Ik mag me nu bemoeien met zaken waarmee ik als burgemeester slechts zijdelings iets over te zeggen had. Centrumontwikkeling was immers onderdeel van een wethouders portefeuille.” De nieuwe voorzitter beseft dat er een berg werk ligt te wachten. “We moeten nu echt doorpakken als het gaat om de aanpak van de leegstand, de herontwikkeling van De Els en het verder opknappen van het winkelgebied. We moeten ook meer en mooiere grote en kleine evenementen organiseren. Een aantrekkelijk centrum straalt immers af op heel Waalwijk.”

Samenwerking

Binnen ‘Welkom in Waalwijk’ werken winkeliers en eigenaren van commercieel vastgoed samen. Zij zijn bereid samen te investeren in het centrum. In de voorloper van centrummanagement, die via reclamebelasting middelen ophaalde is in de afgelopen jaren de eerste aanzet tot een sterker centrum gegeven. Met de invoering van de BIZ is er echt slagkracht, niet alleen omdat nu ook de vastgoedeigenaren zich bij de organisatie hebben gevoegd, maar ook omdat er nu met meer middelen meer slagkracht kan worden getoond. Daar is per 1 januari ook invulling aan gegeven met nieuwe centrummanager Pleuni Bouwens.

Kleijngeld: “Samenwerking is noodzaak. Ik heb gemerkt dat alle partijen steeds meer doordrongen raken van het besef dat je met samenwerking het meest kunt bereiken. Natuurlijk spelen er verschillende belangen. Daarom is het belangrijk om een grootste gemene deler te vinden die iedereen aanspreekt. Samenwerking levert uiteindelijk iedereen voordelen op.”

Volgens Kleijngeld moet het centrum van de stad de ‘place-to-be’ worden met een combinatie van retail, horeca, wonen en andere functies. En natuurlijk ook evenementen. “Het centrum hoort een ontmoetingsplek te zijn waar van alles te vinden is dat mensen met elkaar verbindt. Ik wil er graag aan meewerken om dat te bereiken”, zegt Kleijngeld. Het centrum moet volgens hem ook het verhaal van Waalwijk vertellen, het verhaal van schoenen en leer. “Waalwijk is van oudsher het centrum van de schoenen- en leerindustrie. Dat is uniek. Er zijn maar weinig steden die kunnen zeggen dat ze iets unieks hebben waarmee ze zich kunnen onderscheiden. Waalwijk is er daar één van. Dat unieke moet je benutten en uitnutten, zeker nu binnenkort het nieuwe Schoenenkwartier opengaat.”

Opleuken

In de aanloop naar de BIZ zijn in de afgelopen twee jaren omvangrijke plannen gevormd die onder de vlag van ‘Welkom in Waalwijk’ en onder de leiding van Kleijngeld nu verder uitgevoerd gaan worden.

Onderdelen van die plannen zijn onder andere het verhaal van Waalwijk, vergroening, de Wet Blue route, leegstand en waardebehoud van vastgoed, transformatie naar woningen, en evenementen. Voor dat laatste is sinds vorige maand een nieuwe stichting in het leven geroepen, Stichting Evenementen Waalwijk Centrum. In die organisatie werken jongerencentrum Tavenu, horecaondernemer en de BIZ samen aan huidige, nieuwe en mooiere evenementen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen