Aantal miljonairshuishoudens in gemeente Waalwijk gestegen

Foto: pixabay.com

Op 1 januari 2020 had 3,2 % van het aantal huishoudens in de gemeente Waalwijk een vermogen van 1 miljoen of meer. Dat zijn circa 700 huishoudens. Dat is een stijging t.o.v. het jaar ervoor. Op 1 januari 2019 was dit percentage 2,5%.

In de omliggende gemeenten Loon op Zand en Heusden bedraagt het percentage 4,4% respectievelijk 4% van het aantal huishoudens. Het landelijke percentage is 3,5%.

Het aantal miljonairs is vorig jaar voor het zesde jaar op rij toegenomen, volgens het statistiekbureau CBS. Nederland telde aan het begin van dan jaar 278.000 huishoudens met een vermogen van minimaal een miljoen euro, met Bloemendaal en Laren aan kop. Dat betekent overigens niet dat al deze mensen een miljoen op hun bankrekening hebben. De onderzoekers hebben namelijk ook andere vormen van vermogen meegeteld, zoals de waarde van de eigen woning en aandelen. Daar hebben ze eventuele schulden vanaf getrokken, zoals de hypotheek.

De groep miljonairs groeit al sinds 2014. In de daaraan voorafgaande crisisjaren bleef hun aantal ongeveer gelijk. Inmiddels zijn er ruim 100.000 meer miljonairs dan in 2008. Door stijgende prijzen kan een miljonair nu minder spullen kopen dan iemand die twaalf jaar geleden even rijk was. Als daarmee rekening wordt gehouden, kwamen er 35.000 bij.

Bijna 30 keer meer

Een doorsnee miljonairshuishouden heeft een vermogen van 1,6 miljoen euro. Dat is 28 keer meer dan het gemiddelde van 56.000 euro bij de andere huishoudens. Miljonairs hebben vaak veel kapitaal zitten in bedrijven, in de vorm van een aanmerkelijk belang of ondernemingsvermogen. Vorig jaar was dit goed voor 45 procent van het vermogen van miljonairs, terwijl 21 procent in hun eigen woning zat. Bij de gemiddelde niet-miljonair is het eigen huis veruit het waardevolste bezit.

Een op de vier huishoudens in Bloemendaal en Laren kan zichzelf miljonair noemen, het hoogste aandeel van het land. Deze gemeentes liggen ook in de provincie met het grootste percentage miljonairs, namelijk Noord-Holland. Van de miljonairs had 64 procent een vermogen tussen één en twee miljoen euro, een kwart had een vermogen tussen twee en vijf miljoen. Een klein deel van de miljonairs, drie procent, had een vermogen van tien miljoen of meer. De afgelopen jaren is het aandeel grotere vermogens wel iets toegenomen.

 

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden