Orgel Sint-Jan Waalwijk rijksmonument: feestelijke viering op 28 november

Foto: Vrienden Sint Jan Waalwijk

WAALWIJK – Onlangs is aan het beroemde orgel in de Waalwijkse Sint-Jan de status van Rijksmonument toegekend. Een erg bijzonder en heuglijk feit. Om dat te vieren, is er op zondag 28 november a.s. om 14:30 uur een prachtig evenement in de Sint-Jan.

Er is een lezing over orgelmuziek en het orgel van de Sint-Jan door Ton van Eck, orgeldeskundige en organist van de Sint Bavokathedraal te Haarlem. Hij zal aansluitend ook een concert verzorgen. De Waalwijkse sopraan Hannie van Huijgevoort brengt onder zijn begeleiding enkele liederen ten gehore. Tevens presenteert de Waalwijkse historicus Jan van Oudheusden deze middag zijn nieuwe boek over twee eeuwen orgelgeschiedenis van de Sint-Jan. Iedereen is welkom en de entree is gratis.

Concert en lezing Ton van Eck

Dr. Ton van Eck verzorgde talrijke publicaties waaronder vele orgelmonografieën en artikelen in internationale vaktijdschriften over orgelbouw, orgelhistorie, uitvoeringspraktijk en componisten. Sinds 1999 is hij organist van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem. Deze middag houdt Ton van Eck een uiterst boeiende lezing over alle bijzonderheden van het monumentale orgel van de Sint-Jan Waalwijk, en zal hij vervolgens een aantal composities op het orgel ten gehore brengen, ondersteund door zang van sopraan Hannie van Huijgevoort. Zij zingt als soliste en in vele samenstellingen met collega-amateurs en beroepsmusici. Als solo-, ensemble- en koorzangeres neemt Hannie regelmatig deel aan zangprojecten in Nederland, Engeland en Frankrijk. Zij zingt daarnaast bij Kamerkoor Tourdion Waalwijk.

Boekpresentatie: Twee eeuwen orgelgeschiedenis in de Sint-Jan

Een mijlpaal, zo mogen we de verlening van de officiële monumentenstatus aan het orgel van de Waalwijkse Sint-Jan wel noemen. Het imposante instrument komt daardoor in hernieuwde belangstelling te staan. De Waalwijkse historicus Jan van Oudheusden schreef een prachtig boek over twee eeuwen orgelgeschiedenis in de Sint-Jan. Dit boek wordt op 28 november gepresenteerd in de Sint-Jan, en zal dan tevens te koop zijn.

Iedereen welkom

Het belooft een prachtige middag te worden met deze lezing, concert én boekpresentatie op zondag 28 november in de Sint-Jan, waarbij iedereen van harte welkom is. Toegang is gratis. De kerk opent om 14.00 uur; aanvang van het programma is om 14.30 uur. Rond 16.00 uur is er koffie/ thee, met gelegenheid tot ontmoeten, napraten en aanschaf van het boek. Aanmelden vooraf is niet nodig. Na afloop wordt om een vrije gift gevraagd om de kosten van de organisatie van deze activiteit te kunnen betalen. In lijn met de regels wordt bij binnenkomst om een coronatoegangsbewijs gevraagd.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen