Informatieavond Wonen in Waspik daverend succes!

Foto: Sam Bakx

WASPIK – In een bomvolle Den Bolder is de informatieavond Wonen in Waspik een groot succes geworden. Een qua leeftijdsopbouw zeer gemêleerd gezelschap van meer den 150 belangstellenden kwam opdagen om zich te laten informeren over de woningbouwplannen in Waspik.

De door Platform Waspik, in samenwerking met de gemeente Waalwijk, MyQb en Bliss hypotheken georganiseerde avond bleek aan een enorme behoefte te voldoen. Na een inleiding over de aanleiding en het waarom van de avond gaf voorzitter Kees van Gorp het woord aan wethouder Eric Daandels.

Eric Daandels gaf in een vlotte presentatie een beeld van wat er de afgelopen jaren gedaan is aan woningbouw in Waalwijk met als laatste de nadruk op woningbouw in Waspik en wat de moeilijkheden zijn op de woningmarkt. Tevens bleek dat de gemeente zich soms beperkt voelt in de regelgeving die er is en door het door de provincie toegestane aantal te bouwen woningen gebaseerd op bevolkingsaanwas en niet op meting van de behoefte aan woningen. Hij legde er de nadruk op dat initiatieven vanuit de bevolking om op een bepaalde manier op een bepaalde locatie te bouwen zeker bekeken en ondersteund zullen worden. Het vinden van locaties is daarin een heet hangijzer. Hij gaf de opdracht aan eenieder mee om daar creatief mee aan de slag te gaan.

Aan creativiteit ontbrak het bij de tweede spreker Jim Opperman van ontwikkelaar MyQb zeker niet. Hij besteedde met name aandacht aan duurzaam bouwen tegen een betaalbare prijs. Helaas, voor MyQb, gaan ze het project op de locatie ‘De Brug’ niet uitvoeren, maar dat betekent niet dat MyQb voor wat betreft Waspik bij de pakken neer gaat zitten. Vol enthousiasme zoeken ze naar nieuwe projecten om iets te kunnen betekenen voor de duurzame woningbouw in Waspik. Naar aanleiding van een vraag van een van de veel aanwezige jongeren werden er na de vragenronde al contacten gelegd. Een mooi concreet resultaat van deze avond.

Als derde en laatste spreker gaf Diane Schapendonk van Bliss hypotheken een helder inzicht in de mogelijkheden voor starters om toch de woningmarkt te kunnen betreden. Net als voorgaande sprekers kan zij natuurlijk aan de overspannen situatie op de woningmarkt niets veranderen. Maar eenieder kan wel bekijken hoe hij/zij met die situatie om kan gaan en naar mogelijke oplossingen zoeken. Ze noemde onder andere de starterslening, hypotheek garantie door ouders en vormen van schenking door ouders. En vooral ook: sparen zodat je wel een basis hebt voor kosten van inrichting, notariskosten en wat dies meer zij. Voor de senioren benadrukte Diane vooral voor je 57e na te denken over een eventuele nieuwe hypotheek omdat daarna de voorwaarden om aan een nieuwe hypotheek te komen minder gunstig kunnen worden.

Bij de start van de geplande pauze ontstond een rumoer waaruit bleek dat de presentaties veel los gemaakt hadden. Verschillende aanwezigen trokken richting de sprekers om alvast een vraag te kunnen stellen. Maar daarvoor was na de pauze voldoende tijd vrij gemaakt. In een strak geregisseerde vorm leidde voorzitter Kees van Gorp de vragenronde tot een goed einde. Die vragen waren zeer uiteenlopend: mogelijke bouwlocaties, aantal te bouwen koop- en huurwoningen, bouw voor singles, stimulering grondverkoop in de bebouwde kom en aanvulling sociale huurwoningen. Wat opviel was de positieve toonzetting in zowel de vragen als de antwoorden. Iedereen was gericht op het zoeken naar oplossingen om de woningbouw in Waspik de komende jaren in de juiste richting te sturen op basis van de behoefte van de bevolking.

Voorzitter Kees van Gorp sloot de avond af met een dankwoord richting de sprekers en naar het aanwezige publiek, wat op een voortreffelijke manier deze avond tot een succes had gemaakt. Een daverend applaus onderstreepte de woorden van Kees. En daarna bleek de betrokkenheid van velen bij dit onderwerp. Menigeen ging nog in gesprek met Diane Schapendonk of Jim Opperman om informatie op te doen. En Eric Daandels haastte zich uiteindelijk om met een groepje jongeren in gesprek te gaan over hun woningwensen. Dit leidde er onder andere toe dat deze jongeren contact op zullen nemen met het Platform Waspik. Daarmee kan het Platform een van haar rollen uitoefenen: belangen behartigen van de Waspikse bevolking.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen