Muziek op OBS van der Heijden

WAALWIJK – Op nog te weinig scholen maakt muziekonderwijs een vast onderdeel van het programma uit. Daarin maakt OBS vd Heijden in Waalwijk het verschil. Dit wordt bij ons op school opgepakt in samenwerking met de stichting ‘meer muziek in de klas’ en de gemeente Waalwijk is er gekeken naar de mogelijkheden om het muziekonderwijs een boost te geven.

‘Muziek in de klas’ ondersteunt basisscholen met het opzetten van projecten en het leveren van muziekdocenten. Muziekdocent Tessa Hendrikx werkt bij het kunstencentrum in Waalwijk. Ze weet als geen ander hoe muziek het onderwijs verrijkt. Muziek zorgt ervoor dat de leerlingen de schooldag anders ervaren. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de lesstof beter blijft hangen wanneer muziek ingezet wordt. Er worden nieuwe verbindingen aangemaakt in de hersenen die je ook helpen bij bijvoorbeeld het verwerven van taal.

De school heeft, in samenwerking met het kunstencentrum, instrumenten aangeschaft om mee aan de slag te gaan. Op woensdag 15 september gaf Hendrikx de eerste muziekles op OBS van der Heijden in de groepen 3 t/m 8. De leerlingen hebben genoten van deze nieuwe muziekbeleving op school. In de muzieklessen combineert Hendrikx praktijk en theorie. “We spelen zelf muziek en leren over muziek en notenschrift.” Er worden verschillende muziekstijlen geïntroduceerd. Ook leren de leerlingen via de muziek dingen over andere landen waar die muziek vandaan komt. Hendrikx komt om de week op school om de muzieklessen te verzorgen, in de andere week is de leerkracht zelf aan zet. Op deze manier gaat OBS van der Heijden voor een duurzame inzet van muziek in de klas. De leerkracht leert namelijk ook veel van de vakdocent en kan deze nieuwverworven kennis eigen maken en toepassen in de praktijk.

In groep 7-8 zijn de leerlingen enthousiast. Ze hebben het gehad over platenspelers en vinylplaten. Volgende week nemen ze zelf vinylplaten mee. De leerlingen vergoten hun kennis en algemene ontwikkeling en dat komt ook bij andere vakgebieden van pas. De integratie van muziek in het lesprogramma geeft nu al een hoop plezier, enthousiasme en betrokkenheid bij de leerlingen

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden