Hof van Capelle krijgt tweede toegang

SPRANG-CAPELLE – Maandagmorgen vroeg is de aanleg begonnen van een tweede toegang naar de woonwijk Hof van Capelle in Sprang-Capelle. Voorzitter Hanneke Blom van de gelijknamige coöperatie nam plaats in een graafmachine om het startsein voor de werkzaamheden te geven.

“Het is belangrijk dat we een tweede in- en uitrit krijgen, voor de veiligheid en ook voor het gemak van de bewoners”, aldus Blom. “De gemeente heeft de aanleg van de toegang in 2017 als een van de voorwaarden gesteld om permanente bewoning van de recreatiewoningen toe te staan. De financiering van de aanleg wordt opgebracht door de projectontwikkelaar van de 42 nieuwe huizen en door de coöperatie.”

Overleg over huur voor weg

Het bestuur van de coöperatie vindt de aanleg van de tweede toegang ook een mooi moment om met de nieuwe burgemeester en de gemeenteraad in overleg te treden. Het gaat dan onder andere om de maandelijkse huur van 2.000 euro die de gemeente in rekening brengt bij de coöperatie om via de Veerweg de woonwijk te bereiken. “Het is een vreemde zaak dat je als inwoner van de gemeente Waalwijk moet betalen om bij je huis te kunnen komen”, aldus Blom.

Flinke klus

De aanleg van de toegang is een flinke klus omdat er twee zogeheten duikers, betonelementen van elk twaalf ton, in de oprit naar de dijk moeten worden aangelegd omdat daar een belangrijke watergang loopt. Ook moet er een tijdelijke bypass voor het water worden gemaakt. Het dijklichaam is van het Waterschap Brabantse Delta en de wegbeheerder van de dijk is de gemeente Waalwijk. De veengrond in het tracé van de toegang wordt afgegraven en vervangen door zand, afkomstig van het terrein van Hof van Capelle zelf. De benodigde straatklinkers zijn afkomstig van een parkeerterrein dat komt te vervallen elders in de wijk. Een ploeg vrijwilligers heeft dat terrein van 450 vierkante meter opgebroken en de stenen op pallets gestapeld.

De werkzaamheden door diverse aannemers worden gecoördineerd en begeleid door de firma Cinvento uit Werkendam. Over zes weken kunnen de bewoners aan de achterzijde van de wijk direct de Winterdijk op rijden.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden