Heel Nederland ontdekt verborgen schatten in Waalwijk

Burgemeester Nol Kleijngeld bezoekt Sint-Jan Waalwijk
Burgemeester Nol Kleijngeld bezoekt Sint-Jan Waalwijk
Foto: Sint-Jan

WAALWIJK – De afgelopen maanden hebben veel Nederlanders oog gekregen voor de schoonheid van hun eigen stad en regio. Tijdens dagelijkse ommetjes raakten we vertrouwd met de skyline van kerktorens, boomtoppen en monumenten van onze stad.

De negentien koperen koepels van de Sint Jan de Doper zijn niet te missen, maar heb je wel eens gezien wat er achter de deuren te zien is? Deze zomer is hét moment om te ontdekken welke verborgen schatten er bij jou om de hoek te vinden zijn. De vrijwilligers van de Vrienden van Sint Jan de Doper staan klaar om bezoekers vanuit het hele land te ontvangen op deze locatie van het Grootste Museum van Nederland. Deze samenwerking tussen Museum Catharijneconvent en zeventien prachtige kerken en synagogen geeft de verborgen topkunst in deze monumenten het podium dat ze verdienen. Want samen vormen ze het Grootste Museum van ons land. En dat óók gewoon in Waalwijk, bij jou om de hoek.

Buitenlandse allure

In het buitenland is het heel normaal om die grote kathedraal in een stad of dat kleine kerkje op het dorpsplein even binnen te stappen. Toch lopen veel mensen er in hun eigen stad of regio ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl de neo-Byzantijnse Sint-Jan met zijn negentien koperen koepels en lange slanke klokkentoren vanuit de wijde omgeving van Waalwijk de aandacht trekt. Je waant je even in het buitenland bij het zien van deze oosters aandoende schoonheid. Eenmaal binnen raak je al snel onder de indruk van de glas-in-loodramen in de koepel en de geometrische lijnen in het metselwerk.

Burgemeester Kleijngeld van de Gemeente Waalwijk ging je voor en liet zich ook verrassen door wat er in het Grootste Museum van Nederland te zien is, kijk naar het filmpje hieronder. Deze zomer is dus een uitgelezen kans om deze schatten met buitenlandse allure in het Grootste Museum van Nederland te ontdekken.

Burgemeester Nol Kleijngeld bezoekt de Sint Jan de Doper in Waalwijk from Museum Catharijneconvent on Vimeo.

Een uniek verhaal

In de kerk staan de gastheren en -dames klaar om bezoekers – coronaproof – te ontvangen en te verrassen met de schoonheid van het gebouw. De audiotour leidt bezoekers langs alle hoogtepunten en vertelt je het verhaal van traditioneel vakmanschap én vernieuwing dat bij de Sint Jan de Doper hoort. Het verhaal legt uit wat er te zien is zonder de beleving van het indrukwekkende interieur te verstoren. Zo krijgt deze plek, waar we vaak dagelijks langsfietsen of lopen nóg meer betekenis.

Het Grootste Museum van Nederland is een initiatief van Museum Catharijneconvent en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de BankGiro Loterij, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Mondriaan Fonds. Kijk voor alle deelnemende locaties en hun openingstijden op www.grootstemuseum.nl.

www.vriendensintjanwaalwijk.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen