Vrijwilligers gezocht voor blinden proefwandeling in vestingstad Heusden

De eerste proefwandeling waarbij gids Annelies Heusden laat ’zien’ aan een minderziende bezoeker.
Foto: RBT De Langstraat

Onlangs ontving Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) De Langstraat het verzoek een rondwandeling te verzorgen voor een gezelschap bestaande uit blinden en slechtzienden. Een uitdaging die werd opgepakt door twee ervaren stadsgidsen. Vol enthousiasme gingen zij aan de slag met de ontwikkeling van een nieuwe wandeling. Momenteel worden testers gezocht, die de wandeling willen uitproberen.

Jacob van Eyck

Het thema van de wandeling is het leven van de blinde musicus Jacob van Eyck, die in Heusden woonde en werkte rond het jaar 1600. Jacob werd als stadsbeiaardier en organist eerst in Heusden en later in Utrecht ook als blokfluitist beroemd. In heel Europa maakte men bovendien gebruik van zijn kennis bij het stemmen van klokken. Dit verhaal levert veel aanknopingspunten om in de vestingstad een boeiende wandeling te realiseren.

Deelnemers gezocht voor proefwandeling

De rondleiding is momenteel nog in ontwikkeling. Er is al een proefwandeling geweest met een slechtziende dame, die zeer enthousiast en met enkele, voor de gids, leerzame tips reageerde. Om nog meer te kunnen inspelen op de doelgroep is nog een proefwandeling met één of meer blinde vrijwilligers (en hun begeleider, liever geen geleidehond) gewenst. Met hun ervaring en adviezen wordt bijgedragen aan de totstandkoming van een mooie belevenis, waar in de toekomst veel blinden en slechtzienden gebruik van kunnen maken. Ben je of ken je iemand die blind is en wil je hieraan een bijdrage leveren, neem dan contact op met RBT De Langstraat. In verband met de coronaregels wordt de rondleiding met een beperkt gezelschap gelopen. Bij meerdere aanmeldingen zal een selectie worden gemaakt. Aanmeldingen mogen gemaild worden naar [email protected].

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden