De Bibliotheek Midden-Brabant helpt mensen op weg bij vragen over de Digitale Overheid

Foto: Bibliotheek Midden-Brabant

WAALWIJK – Dingen regelen met de overheid: het moet steeds vaker op een computer, via internet. Dit is niet altijd makkelijk. Mensen kunnen wel eens moeite hebben met het digitaal aanvragen van studiefinanciering, online betalen van een verkeersboete of het regelen van huurtoeslag.

De Bibliotheken Waalwijk, Sprang-Capelle en Waspik helpen mensen de juiste informatie te vinden: vanaf 26 mei 2021 is er in iedere bibliotheekvestiging in Midden-Brabant een Informatiepunt Digitale Overheid. Iedereen met vragen over de digitale overheid kan hier binnenlopen. Speciaal opgeleide medewerkers wijzen de weg in de digitale wereld, denken mee of verwijzen door naar lokale samenwerkingspartners.

Op weg helpen, meedenken en doorverwijzen

Peter Kok, directeur-bestuurder Bibliotheek Midden-Brabant: “Bibliotheken bieden al langere tijd computervaardigheidscursussen aan. Daar is nu een Informatiepunt Digitale Overheid ín elke bibliotheek bij gekomen. Dit is een eerste aanspreekpunt voor inwoners met vragen over de (digitale) overheid. Zo’n extra vangnet blijkt hard nodig. De overheid handelt namelijk steeds meer zaken digitaal af en fysieke loketten verdwijnen. Het kabinet ziet daarin een belangrijke rol weggelegd voor de Bibliotheek. Én zo’n informatiepunt past natuurlijk perfect bij onze maatschappelijk educatieve rol. Als Bibliotheek strijden we, samen met partnerorganisaties in de regio, voor een geletterd én digitaal vaardig Midden-Brabant.”

Bij het Informatiepunt Digitale Overheid kunnen mensen terecht met vragen over websites van de overheid. Bibliotheekmedewerkers helpen niet ter plekke, maar helpen mensen op weg. Zij helpen de juiste informatie te vinden of verwijzen door naar lokale samenwerkingspartners. Zoals bijvoorbeeld een Taalhuis, Formulierenbrigade of overheidsorganisaties. “Want alleen samen komen we verder”, aldus Peter Kok.

Loop binnen tijdens service-uren in de Bibliotheek

Alle inwoners met vragen over hun DigiD, belastingaangifte of het online maken van een afspraak voor de coronaprik kunnen hiermee terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid. Is er iemand in je omgeving die moeite heeft met digitale overheidszaken? Vertel diegene dan dat hij terecht kan in de Bibliotheek, of loop samen eens binnen tijdens service-uren in de Bibliotheken Waalwijk, Sprang-Capelle en Waspik. Dit is in Waalwijk van maandag t/m donderdag van 13.00 tot 17.00 uur, op vrijdag van 13.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. In Sprang-Capelle is dit van maandag t/m vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur en in Waspik is dit van maandag t/m vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur.

Alle Bibliotheken zijn inmiddels weer open en mogen ook weer bezoekers ontvangen bij activiteiten en spreekuren. Het is niet nodig om een afspraak te maken of lid te zijn van de Bibliotheek. En hulp is gratis.

Landelijk initiatief

Veel mensen kunnen moeilijk of niet omgaan met de digitale overheid. Terwijl de overheid juist bezig is met een digitaliseringsslag en steeds meer loketten verdwijnen. Daarom heeft de overheid er – in overeenstemming met de Koninklijke Bibliotheek en publieke dienstverleners – voor gekozen ín alle bibliotheekvestigingen een Informatiepunt Digitale Overheid te realiseren. Vanaf 2021 heeft 93% van alle Nederlandse bibliotheken een Informatiepunt, waaronder 15 vestigingen in de Bibliotheek Midden-Brabant.

Meer info?

Voor meer uitleg, informatie en de openingstijden: bibliotheekmb.nl/informatiepunt

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden