112

Daling aantal auto-inbraken in Noord-Brabant, behalve in niet-lockdown maanden

Foto: Pixabay

Afgelopen jaar werd in Noord-Brabant 4 procent minder vaak ingebroken in auto’s ten opzichte van een jaar eerder. In totaal ging dit om een verschil van 286 auto’s. Landelijk was een nog sterkere daling te zien: namelijk van 6,7 procent. In de maanden buiten de lockdown was er over het algemeen juist een stijging te zien in de provincie. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van politiedata.

Minder auto-inbraken in meeste Nederlandse provincies

In negen Nederlandse provincies was een daling in het aantal auto-inbraken te zien. In zeven hiervan was een nog sterkere daling te zien dan in Noord-Brabant. In Limburg (-22,3 procent), Groningen (-21,6 procent) en Flevoland (-19,5 procent) vonden de grootste dalingen in het aantal auto-inbraken plaats.
In Zeeland was daarentegen de grootste stijging, hier waren namelijk 54,7 procent meer inbraken dan het jaar daarvoor. Ook in Drenthe (30,5 procent) en Zuid-Holland (1,5 procent) stegen het aantal auto-inbraken ten opzichte van 2019.

Waalwijk / Loon op Zand

In Waalwijk vonden er in 2020 144 auto-inbraken plaats. Een toename van 42 t.o.v. 2019. In de gemeente Loon op Zand is er een duidelijk daling te zien. In 2020 vonden er hier 29 auto-inbraken plaats. Dit zijn er 27 minder t.o.v. 2019!

Bron: Independer  

Grootste daling in Eindhoven

In 25 Noord-Brabantse gemeenten vond afgelopen jaar een daling in het aantal auto-inbraken plaats en in 36 een stijging. In de gemeente Eindhoven was de grootste daling: hier waren 345 minder inbraken dan in 2019. Ook in Helmond (-105), Tilburg (-99), Den Bosch (-83) en Etten-Leur (-51) waren aanzienlijk minder inbraken te zien. In de gemeente Geldrop-Mierlo vond juist de grootste stijging plaats: hier werd 65 keer meer ingebroken.

Corona grote invloed op aantal inbraken

De daling in de provincie is representatief voor heel Nederland, waarin ook het aantal auto-inbraken daalde. De coronamaatregelen lijken een sterke invloed te hebben hierop. Zo nam het aantal inbraken in auto’s in heel Nederland tijdens de eerste lockdown in 2020 af met gemiddeld 16,7 procent, terwijl in januari en februari het aantal incidenten juist steeg met respectievelijk 7,7 procent en 12,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. Na de eerste lockdown nam het aantal auto-inbraken weer toe. In de maanden juli tot en met september werden namelijk gemiddeld 9,1 procent meer incidenten gemeld dan in 2019.

Ook tijdens de huidige lockdown gaan auto-inbrekers weer minder vaak op pad. Van oktober 2020 tot en met februari 2021 werd er gemiddeld 28,7 procent minder vaak ingebroken in auto’s ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

In heel Noord-Brabant was dezelfde trend te zien. Alhoewel hier over het gehele jaar een daling plaatsvond ten opzichte van 2019, vond in de niet-lockdown maanden juist een stijging plaats van 7,3 procent. Op gemeentelijk niveau zette deze trend zich door naar Eindhoven, Breda en Tilburg: in al deze gemeenten was tijdens de lockdown een forse daling te zien, terwijl buiten deze maanden om het aantal auto-inbraken juist steeg.

Vergoeding hangt af van type verzekering

Eelko van Dijk, schade-expert bij Independer: “Als je alleen een WA-verzekering hebt, dan krijg je bij diefstal helaas niets vergoed via je autoverzekering. Een autoverzekering met een beperkt casco of een volledig cascodekking, biedt meestal standaard dekking voor accessoires. De maximale vergoeding verschilt enorm: € 500 tot € 5.000. Bij een aantal verzekeraars zijn accessoires zelfs onbeperkt meeverzekerd.”

Accessoires zijn de spullen die door de autofabrikant zijn ingebouwd. Denk bijvoorbeeld aan de airbag, ingebouwd navigatiesysteem of audioapparatuur. Deze accessoires zijn verzekerd als onderdeel van de cataloguswaarde van de auto. Van Dijk: “Later ingebouwde accessoires, zoals een stereo-installatie of aparte versterker of geluidsboxen, kun je tot een bepaald bedrag meeverzekeren. Losse spullen zoals een telefoon of zonnebril vallen niet onder je autoverzekering. Hiervoor kun je in sommige gevallen wel aanspraak doen op je inboedelverzekering.”

Kijk hier voor de auto-inbraakmonitor van Independer met data en kaarten.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden