Gaswinning in Waalwijk mag doorgaan

Foto: Rens Groenendijk

WAALWIJK – De Raad van State heeft de bezwaren tegen gaswinning in Waalwijk-Noord definitief afgewezen.

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat stemde op 7 november 2018 in met het door Vermilion Energy Netherlands ingediende winningsplan Waalwijk-Noord. Daartegen werden bezwaren ingediend door de colleges van burgemeester en wethouders van Loon op Zand, Waalwijk, Altena en Heusden en het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, de waterschappen Rivierenland, Aa en Maas en Brabantse Delta, woningstichting Casade, De Efteling en een niet nader genoemde appellant uit Waalwijk. De Raad van Staten heeft alle bezwaren ongegrond verklaard.

Gaswinning tot 2026

Het gaat om het gasvoorkomen Waalwijk-Noord, gelegen in de gemeenten Waalwijk, Altena en Heusden, op een diepte van ongeveer 2.800 meter, waar sinds 1991 gas wordt gewonnen. Het winningsplan voorziet in een langere gaswinning dan eerder verwacht, tot uiterlijk 2026. Ook voorziet het winningsplan in mogelijkheden om de gasproductie te verhogen, zoals de toepassing van hydraulische stimulatie (fracking) en het eventueel boren van een nieuwe put in het gasvoorkomen. Hydraulische stimulatie is ook in het verleden toegepast bij de gaswinning uit het gasvoorkomen. De uitspraak van de Raad van State betekent onder meer dat nog 1.618 miljoen Nm3 gas uit het gasvoorkomen Waalwijk-Noord mag worden gewonnen.

Volgens het winningsplan zal de maximale bodemdaling als gevolg van de gaswinning in het diepste punt van de bodemdalingskom uitkomen tussen de 1 en 4 cm, met een meest waarschijnlijke waarde rond de 3 cm. De seismische risicoanalyse is uitgevoerd overeenkomstig de notitie van het Staatstoezicht op de Mijnen, aldus de Raad van State.

Hier is een link naar de volledige tekst van de uitspraak van de Raad van State

Tekst Rens Groenendijk

Foto: Rens Groenendijk
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen