Premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) hebben tijdens een vervroegde persconferentie maandagavond nieuwe aangescherpte coronamaatregelen afgekondigd.
Het doel is om het aantal contactmomenten terug te dringen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De landelijke strengere maatregelen gelden vanaf dinsdagavond 18.00 uur.
De regionale maatregelen zijn veranderd in landelijke maatregelen omdat in de afgelopen week in zoveel regio’s het aantal besmettingen zo snel oploopt dat we dreigen achter te lopen op het virus.
“Landelijke maatregelen zijn bedoeld om weer voor het virus aan te komen”, aldus minister De Jonge. Over het algemeen gebruiken we in Nederland ons gezond verstand. Het openbaar vervoer wordt overvoller, we werkten minder thuis en de clusters is meer zichtbaar op verschillende plekken.
Momenteel zijn er ruim 100.000 coronabesmettingen. De verwachting is volgens het kabinet dat ondanks de aangekondigde maatregelen een stijging te zien volgende week van 5.000 nieuwe coronapatiënten per dag. Op de intensive cares lagen een week geleden 85 patiënten dat zijn er nu 142. Half oktober is de verwachting dat ruim 400 ic bedden bezet zijn. Als je vandaag ziek bent, ben je een week geleden besmet. Het effect van de maatregelen zijn over 1 à twee weken te zien. Het doel is de verspreiding van het virus weer terug te dringen en het virus te breken.
Dat doen we volgens premier Rutte door de sociale contacten te beperken. De regionale aanpak verandert tijdelijk in een landelijke aanpak. De nieuwe maatregelen gaan in eerste instantie gelden voor de komende drie weken.
“Ons gedrag, dat is wat het verschil gaat maken”, Hugo de Jonge.
Oproep van de premier: “Beperk de reisbeweging, winkelen is geen uitje, doe het alleen”. Het belangrijkste blijft volgens Rutte de basisregels te volgen, zoals de 1,5 meter afstand te houden, drukte vermijden, blijft thuis bij klachten en laat je testen en ben je positief getest, ga in quarantaine.
“Regels werken alleen als iedereen ze naleeft. Iedereen heeft hierin een eigen verantwoordelijkheid. Als je een eigen winkel hebt, moet je het naleven van de regels mogelijk maken. Als klant moet je je eraan houden. Het is vervolgens aan de burgemeesters, politie en BOA’s om in te grijpen als dat nodig is. Daar zullen ze niet terughoudend in zijn. Maar wij moeten ervoor zorgen dat dit niet nodig is,” aldus Rutte.
Als deze maatregelen niet werken, dan gaan we mogelijk terug naar de oude situatie.
Verder komen er afspraken met brancheorganisaties over striktere naleving van bestaande protocollen. De GGD neemt contact op met instellingen in de ouderenzorg over extra maatregelen, zoals beschermingsmiddelen, testen, contact en bezoek, zodat mensen met een kwetsbare gezondheid goed worden beschermd.
Ook zijn er uitzonderingen op het nieuwe maximum voor ruimte binnen (max 30) en activiteiten buiten (max 40). Deze zijn hier te lezen.
Door Joke Buurma