Actie Hart van Brabant voor het beter scheiden van afval

Met de onthulling van een grote munt, die is gemaakt van gerecyclede plastic flessen en verpakkingen, gaf wethouder Gerard Bruijniks van Loon op Zand donderdag het startsein voor een campagne om afval beter te scheiden.

Tien Brabantse gemeenten, verenigd in de regio Hart van Brabant, willen scholieren van basisscholen ervan bewust te maken hoe belangrijk het scheiden van afval en recycling is, onder het motto ‘Maak waardeloos waardevol’. De deelnemende gemeenten zijn Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg, Waalwijk en Dongen, en op de valreep sloot de gemeente Haaren zich nog aan. Ook het Waterschap Brabantse Delta ondersteunt de campagne.

Het gaat om het scheiden van PMD-afval: Plastic, Metaal en Drankkarton. Bruijniks: “Het is het belangrijk om die producten niet bij het restafval te doen, maar in de speciale bakken en zakken. Wij vinden het belangrijk dat die producten hergebruikt worden. Als plastic in de verbrandingsoven terecht komt, verdwijnt het en als je het apart houdt, kunnen er nieuwe plastic voorwerpen van gemaakt worden. We doen het al goed in het Hart van Brabant, maar het kan nog beter.” De jeugd gaat op de basisscholen aan de slag met een lesprogramma over het scheiden van afval. Ook voor de kinderen thuis is dat belangrijk, aldus de wethouder. “Mijn eigen zoon wijst me weleens terecht, en zegt dan ‘pap, je doet het in de verkeerde bak’. De duurzaamheid voor het scheiden van afval begint bij de jeugd, die heeft de toekomst.” De transparante zuil met de munt, voorbeelden van PMD-afval en een bordje met de handtekeningen van wethouders gaat mee met acties naar scholen. “Het is een reizende munt”, aldus Bruijniks.

Scholieren in ‘afvalbattle’

In oktober doen de basisscholen mee met een ‘afvalbattle’. Ze gaan onderling de strijd aan door een week lang zo veel mogelijk plastic doppen van flesjes en drankverpakkingen in te zamelen. “Natuurlijk niet van statiegeldflessen, want die kan je daarna niet meer inleveren”, aldus Bruijniks. De doppen worden gedoneerd aan stichting KNGF Geleidehond, die er geld voor kan krijgen (16 eurocent per kilo) van een recyclingbedrijf. Jaarlijks leveren alle doppenacties in het land samen 30.000 tot 40.000 euro op en met dat geld worden geleidehonden opgeleid. De actie loopt tot december, maar de wethouders van de betrokken gemeenten denken er al aan om door te gaan in de eerste helft van komend jaar in verband met corona.
De actie blijft overigens niet beperkt tot basisscholen. Bruijniks: “We hebben gelukkig in onze regio veel Zwerf Afval Pakkers, ZAPpers. We gaan deze vrijwilligers, die in de natuur op pad gaan om afval op te ruimen, met de campagne ook in het zonnetje zetten.”

‘Bewustzijn verhogen’

Een recente ontwikkeling is dat afvalverwerkers zelf de producten die geschikt zijn voor recycling uit de afvalstroom halen, waardoor gescheiden inzameling niet meer nodig is. Maar volgens wethouder Bruijniks doet dat aan het idee van de campagne niets af. “Als Hart van Brabant willen we vooral het bewustzijn voor duurzaamheid bij de inwoners verhogen door het scheiden van afval. We zijn nog niet zover dat nascheiding het hele probleem kan oplossen.”

Tekst Rens Groenendijk

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen