Nieuwe gastexpositie G…MHK

Desolation I
Foto: Archief Maarten Ketelaars

Vanaf 25 september tot en met 24 oktober is de nieuwe gastexpositie ‘Traveling the Mind’s Eye Gorge’ van Maarten Ketelaars(‘67) te bezoeken bij het Museum voor Hedendaagse Kunst in Waalwijk. Deze in Sint Oedenrode geboren Bosschenaar studeerde in 2016 af als autonoom fotograaf aan de Fotoacademie in Amsterdam. In deze expositie toont hij een combinatie van werken uit verschillende series vanaf zijn studie tot nu.

Hoewel zijn werk door de jaren heen behoorlijk van vorm is veranderd is de basis hetzelfde gebleven. Zijn werk heeft zich ontwikkeld van ‘platte’ fotografie tot tastbare sculpturen. Het zijn steeds fysieke lagen die vorm geven aan hoe allerlei zaken de hoofdzaken beïnvloeden. Hoewel het niet meer de hoofdvorm is maakt Maarten nog steeds gebruik van fotografie en experimenteert hij als autodidact met technieken die nieuw voor hem zijn om nog meer het toeval toe te laten en zijn werk te beïnvloeden. Zoals je ook in het echte leven nooit de volledige controle hebt.

In deze gastexpositie zal ook een zeer indrukwekkend werk (Desolation I) van Maarten te zien zijn dat slechts een keer eerder, in Rotterdam, tentoon werd gesteld. Het werk laat een ongekende, letterlijk en figuurlijke, gelaagdheid zien. Het gaat over eenzaamheid in de moderne wereld en toont een lichaam van klei dat op een stalen frame is gebouwd waardoor het lichaam natuurlijk is gaan scheuren bij het drogen. De scheuren symboliseren de tegenvallers in het leven. De epoxy staat voor het overweldigende niets waar eenzaamheid uit bestaat, het uithollen voor wat dat met je persoonlijkheid doet en het hout voor de eeuwigheid die het zal duren voor je gestorven lichaam gevonden zal worden. De combinatie met de platte foto’s maakt het een voor- en na- situatie. Het markeert niet alleen het begin en het eind van de eenzaamheid maar ook Maartens traject van het werk in platte kaders naar ruimtelijk werk.

De tentoongestelde werken vormen samen een chronologisch verhaal waarin de wereld die wij in ons hoofd creëren kan leiden tot vervreemding van onze omgeving. Waar de een niet verder kan kijken ziet de ander het licht erachter. Hoe toepasselijk in deze tijd.

Nieuwsgierig geworden? De expositie ‘Traveling the Mind’s Eye Gorge’ van Maarten Ketelaars is te zien tot en met 24 oktober tijdens openingsuren van het G…MHK (elke vrijdag, zaterdag en koopzondag van 12.00 tot 17.00 uur.)

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden