Tiny houses Elles van Sluisveld: wordt vervolgd

WAALWIJK – Designer Elles van Sluisveld uit Drunen won twee jaar geleden een ontwerpwedstrijd van de gemeente Waalwijk om de voormalige gymzaal van het Willem van Oranjecollege aan de Floris V-laan een nieuw leven te geven. “Omdat er ook nog een stukje grond bij hoorde, heb ik daar een rijtje van vier tiny houses bij ontworpen”, vertelt ze. “Ik had niet verwacht dat die uiteindelijk de meeste aandacht zouden trekken, ze waren binnen een maand verkocht.”

We staan voor de huisjes in de Van Assendelftstraat, waar bouwvakkers er de laatste hand aan leggen. De bewoners hebben de sleutels al gekregen. “Ik heb werkelijk alles bedacht voor dit project, het ruimtelijk ontwerp voor de herbestemming van de gymzaal met zes appartementen, de tiny houses, de inrichting van de grond eromheen, tot aan de posters voor de verkoop. Het leukste is om álles te ontwerpen”, zegt Van Sluisveld, “Een beetje zoals de beroemde architect Berlage, die ontwierp zelfs de theelepeltjes. Ik kwam pas aanfietsen en dacht ‘wauw, dat heb ik ontworpen’, daar ben ik echt trots op.”

Van Sluisveld is in 2007 cum laude afgestudeerd als ruimtelijk ontwerper/interieurarchitect aan de kunstacademie St. Joost in Breda. “Je wordt al snel in het hoekje van interieurontwerper geduwd, maar door dit project kan ik laten zien dat ik ook veel kan op het gebied van architectuur.”

Succes Huismus

Het succes van de tiny houses, die ze Huismus heeft gedoopt, heeft Van Sluisveld verrast. “Er waren meer dan dertig serieuze belangstellenden en ik word nog wekelijks gebeld door mensen die willen weten of er nog meer worden gebouwd. Tiny houses zijn trendy, maar ze zijn momenteel meestal tijdelijk en staan vrijstaand op een stukje grond aan de rand van een stad. Mijn tiny houses zijn geschakeld en staan in de bebouwde kom op een klein stukje bouwgrond. Het zijn volwaardige huisjes, van binnen en van buiten, geschikt voor permanente bewoning door één persoon, of misschien wel twee.”

Steeds meer alleenwonenden

De groep alleenwonenden wordt steeds groter. Het Centraal Bureau voor de Statistiek verwacht dat het aantal huishoudens dat uit één persoon bestaat, de komende tien jaar met circa 550.000 zal groeien tot 3,5 miljoen. Van Sluisveld vindt dat daar structureel iets voor moet gaan gebeuren. “Voor mensen die alleen wonen zijn er nu voornamelijk kleine appartementen. De Huismus kan ook heel duurzaam worden gebouwd, met nul op de meter, met zonnepanelen op het dak. En betaalbaar, want het streven is dat een alleenstaande met een modaal inkomen een Huismus moet kunnen kopen. Het kan bovendien veel goedkoper als de 175.000 euro die de tiny houses aan de Van Assendelftstraat kosten”, verwacht Van Sluisveld.

De tiny houses zijn ontstaan in Amerika, waar ze net als proefprojecten in Nederland vrijstaand worden gebouwd, meestal van hout. “Ik heb het vertaald naar de Nederlandse bouwtraditie, kleine woningen van baksteen met puntdakjes, geschakeld naast elkaar. Het zijn volwaardige huisjes, die er over honderd jaar nog kunnen staan. De Huismus is bovendien heel duurzaam gebouwd, nul op de meter, met zonnepanelen op het dak.”

De boer op

Van Sluisveld heeft Ingeborg Ohms in de arm genomen voor de commerciële kant van het verhaal. Ohms gaat als projectmanager de boer op met de Huismus, naar gemeenten (ook Waalwijk), woningcorporaties en projectontwikkelaars. Ze komt ook in actie als iemand anders met de ontwerpen aan de haal gaat, want het werk van Van Sluisveld is gewild. “Mijn werk is auteursrechtelijk beschermd, maar ik wil me liever niet met dat soort zaken bezighouden en me concentreren op het creatieve, dat is mijn sterke kant”, aldus Van Sluisveld. Ze heeft een apart deel van haar website aan de Huismus gewijd: www.studiodriedubbel.nl/huismus. Daar heeft ze ook voorbeelden van de inrichting gegeven.

Tekst Rens Groenendijk

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen