Janiek Leijtens uit Waalwijk loopt ruim 1.300 euro bij elkaar voor ClinicClowns

Foto: Sandra Leijtens Photography

WAALWIJK – De 80 van de Langstraat ging dit jaar niet door vanwege corona. Janiek Leijtens uit Waalwijk besloot tóch te gaan lopen: 40 kilometer voor het goede doel: ClinicClowns. Ze haalde maar liefst € 1.330,31 op. Een hartverwarmende initiatief met een persoonlijk verhaal.

Vorig jaar liep Janiek haar eerste ‘80’. Net als bij zovelen sloeg het wandelvirus direct toe. De 18-jarige Waalwijkse wist zo zeker dat ze de Kennedymars nog een keertje zou gaan lopen dat ze begin 2020 al startte met haar inzamelingsactie voor ClinicClowns. “Ik loop voor het goede doel, maar indirect voor mijn broertje Job (16). Door zijn autisme en verstandelijk beperking heeft hij al vaak mogen genieten van de ClinicClowns. Hij straalt van oor tot oor als hij hen ziet. Dat plezier gun ik elk kind.”
Met een paar honderd euro op de teller zag Janiek hoe de organisatie van De 80 dit voorjaar besloot om de jubileumeditie vanwege corona af te gelasten. “Balen natuurlijk, maar ik zou ook zonder het evenement de kilometers kunnen lopen.”

De 40 voor de ClinicClowns

En dus klonk zaterdag 12 september, op de dag dat normaal gesproken De 80 gelopen zou worden, naast de fietsbrug over de N261 in Waalwijk het startschot van ‘De 40 voor de ClinicClowns’. Voorzitter Tijs van Beurden van Stichting De 80 van de Langstraat was voor de gelegenheid aanwezig. “Fantastisch natuurlijk dat we op de dag van De 80 toch een enthousiaste groep wandelaars succes kunnen wensen. Hopelijk volgend jaar weer met duizenden andere lopers aan de start bij De 80.”
Clown Henk gaf hierna met zijn toeter het startschot voor de sponsorloop. Met rode clownsneuzen op en een vrolijk Bengaals vuur in de hand vertrok Janiek met haar vriendengroep en vader richting Waspik. “We lopen exact de laatste 40 kilometer op de route van De 80.”

Sponsorgelden

Hoewel Janiek en vrienden bij de start al ruim duizend euro aan sponsorgeld hadden opgehaald, spraken de jongelui onderweg ook nog passanten aan of ze hun initiatief wilden sponsoren. Dat leverde uiteindelijk een nog hoger bedrag op voor het goede doel. Bij de finish kon Janiek een cheque van in totaal € 1.330,31 overhandigen aan Cees van de Corput, die namens ClinicClowns Nederland aanwezig was.

‘Geweldige prestatie’

De finish was net als ‘De 80’ ook op het Raadhuisplein in Waalwijk. Het onthaal was weliswaar niet zo groots, maar zeker niet minder indrukwekkend. De tieners en hun begeleider overhandigden met sterretjes, vlaggen en een spandoek de cheque aan Cees van de Corput. Hij bedankte Janiek en vrienden uitgebreid: “Dankjewel dat wij bij de start en afsluiting van jouw bijzondere evenement met een heel bijzondere reden, het geluk van jouw broertje Job, mochten zijn. Wat een geweldige prestatie hebben jullie geleverd. Zeker omdat jullie alles zelf hebben georganiseerd. Wie weet is er vandaag een nieuwe jaarlijkse traditie geboren: de 40 van de Langstraat.” De groep lacht. Benthe moet er nog even niet aan denken met al haar blaren, maar heeft met veel plezier meegelopen. Janiek, Maudi en Joshua willen nog wel een keer. “Maar ik wil eerst slapen en met mijn voeten omhoog”, roept Levi.

Foto: Sandra Leijtens Photography.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden