Verrassende kunstexpositie Textiel & Leer Nu!

WAALWIJK – In het Huis van Waalwijk werd zaterdag de verrassende kunstexpositie Textiel & Leer Nu! geopend. Curator Maria Klerx heeft zeer uiteenlopend werk geselecteerd van tien Brabantse kunstenaars, dat een prachtig contrast vormt met het interieur van het voormalige raadhuis. De expositie, die tot en met 27 september duurt, is gratis toegankelijk.

In het naast het raadhuis gelegen voormalige onderkomen van het failliet gegane SLEM sprak Francesco van Mierlo, secretaris van het Huis van Waalwijk bij de opening. “De tentoonstelling maakt een verbinding tussen leer en textiel. Het is een samenwerking tussen het TextielMuseum in Tilburg en het nieuwe Schoenenmuseum, dat hier over twee jaar een prachtig onderkomen krijgt. We zijn blij met Maria Klerx, de curator van de expositie. De stichting Huis van Waalwijk heeft haar gevraagd om op zoek te gaan naar Brabantse kunstenaars die op het gebied van leer en textiel veel te vertellen hebben. Het resultaat is een prachtige expositie.”

Spelen met leer

Inge Specht, curator van het Schoenenmuseum, sprak in verband met ziekte via een video bij de opening, over de ontwikkeling en de teloorgang van de leer- en schoenenindustrie in Waalwijk. “Leer is een prachtig materiaal, maar heeft helaas een slecht imago door overproductie en massaconsumptie. Door de grote beschikbaarheid van leer en de lage prijzen vergeten we misschien wat voor mooi, luxe en duurzaam product het eigenlijk is. De kunstenaars spelen elk op hun eigen wijze met het materiaal en erkennen en onderkennen de bijzondere eigenschappen ervan.”

Erfgoed bron van inspiratie

Hebe Verstappen is hoofd van het TextielLab, de internationale werkplaats van het TextielMuseum in Tilburg, voor experimenten en innovatie met textiel. “Het erfgoed is een bron van inspiratie voor het design van de toekomst. In het TextielLab houden we het ambacht levend en ontwikkelen nieuwe textieltechnieken en -toepassingen. In deze coronatijd is het voor ons een grote geruststelling dat wij de warme steun van de gemeente en provincie hebben gekregen.”
Textiel is volgens Verstappen in de beeldende kunst vanaf de jaren zestig vaak gebruikt om te verwijzen naar een typisch vrouwendomein, het handwerken, huisvlijt. “Maar gelukkig is het tij gekeerd. Een nieuwe generatie werkt met textiel en leer en herontdekt de oude technieken op grote schaal. Slimme ambachtelijkheid en kleinschalige maakindustrie komen terug naar Brabant. Samenwerken en delen van kennis zijn daarbij sleutelwoorden. Het zou mooi zijn als deze tentoonstelling en het nieuwe Schoen- en Ledermuseum het begin zijn van een nieuwe samenwerking tussen Waalwijk en Tilburg, om de zichtbaarheid van Brabant als kennis- en maakcentrum te vergroten.”

Curator had handicap

Maria Klerx, de curator van de expositie, had door corona een handicap om kunstenaars voor de tentoonstelling te selecteren. “Ik heb mijn research voor een groot deel via internet moeten doen, want ik kon niet op atelierbezoek gaan. Ik moest een concept ontwikkelen voor de tentoonstelling, verbindingen zoeken tussen de werken, kijken of ze bij elkaar passen, een bepaalde sfeer oproepen. Alles wat bij het leven hoort, pijn en verdriet, is herkenbaar in de kunstwerken. Ook zie je dat ambachten, zoals het looien van leer en borduurwerk, weer een nieuwe functie krijgen, die worden op een eigen manier ingezet om kunst te maken.”
De Waalwijkse kunstenares, die de afgelopen jaren betrokken was bij de organisatie van diverse kunstprojecten in haar woonplaats, toont geen eigen werk op de expositie. “Vorig jaar heb ik twee projecten gehad waarbij ik dat wel gedaan heb, en dan zou het nu wel weer veel zijn geworden, want dit kost zoveel tijd en energie. Ik ben er sinds januari intensief mee bezig geweest en ik vond het fijn wat afstand te kunnen nemen.”

Hoogtepunten

In dit korte bestek is het onmogelijk om alle kunstwerken te beschrijven, die moeten mensen zelf gaan bekijken en ervaren. Een paar hoogtepunten, zonder daarbij de andere kunstenaars tekort te willen doen:

  • In de voormalige raadszaal heeft Ilse Vermeulen een textielinstallatie van 15 meter lengte gemaakt, waarbij de sleep van een bruidskleed fungeert als tafellaken. Met kleine bordjes worden op tafel de woorden ‘hoe het loopt’ gevormd, tevens de titel van het kunstwerk.
  • Agnes van Dijk maakt plantaardig leer, van bijvoorbeeld koolbladeren en sinaasappelschillen en creëert daar imposante kledingstukken mee.
  • Marjan van der Heijden, die in 2018 afstudeerde aan het AKV St. Joost in Den Bosch als ‘Master of Animation’ toont op een groot tv-scherm in een door haar ingerichte kamer de animatiefilm ‘Meeting between seasons’. Ze werkte bijna een jaar aan het maken van alle dieren en planten van stof. In de kamer zijn alle gebruikte objecten te zien.

Openingstijden

De stichting Huis van Waalwijk organiseert, met hulp van een legertje vrijwilligers, allerlei activiteiten in het voormalige raadhuis aan het Raadhuisplein 2. Een bezoek aan de tentoonstelling biedt tevens de mogelijkheid het prachtige interieur te bekijken van het van 1932 daterende pand, ontworpen door de Nederlandse architect Alexander Jacobus Kropholler.

De tentoonstelling Textiel & Leer Nu! is geopend tot en met 27 september, op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. In het kader van de tentoonstelling worden ook workshops georganiseerd. Meer daarover op de website van Huis van Waalwijk.

Tekst: Rens Groenendijk

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen