Harrie van Oudheusden 104 jaar: klein feestje

De 104-jarige Harrie van Oudheusden.
Foto: Jan Stads / Pix4Profs

WAALWIJK – Harrie van Oudheusden viert vandaag een bijzondere mijlpaal: hij is 104 jaar geworden. Door corona wordt dat ingetogen gevierd. Locoburgemeester John van den Hoven kwam hem namens het gemeentebestuur feliciteren in Woonzorgcentrum Antoniushof.

Zijn dochter Henny Agterberg-van Oudheusden (70) vertelt dat het wel fijn is dat het feestje dit keer op bescheiden schaal wordt gevierd. “Het is elk jaar zo’n toestand. Mijn vader heeft door de quarantainemaatregelen een moeilijke tijd gehad, vier maanden geen bezoek. De eenzaamheid heeft hem wel parten gespeeld, maar hij heeft zich er dapper doorheen geslagen. Zijn karakter is dat je alles moet accepteren zoals het komt. Alle lof voor de verzorging in de Antoniushof, het personeel heeft veel moeite gedaan om alles in goede banen te leiden.”

Zijn verjaardag viert Harrie van Oudheusden ’s middags met zijn vijf kinderen bij zijn dochter Henny in Oosterhout. “We houden ook daar het gezelschap klein, een gezellig feestje met een hapje en een drankje, in het geval van mijn vader een glas rode wijn, waar hij elke dag van geniet.”

Achterkleinkind nr. 21

Toen het bezoek drie weken geleden weer voorzichtig op gang kwam, kon Van Oudheusden zijn 21ste achterkleinkind bewonderen, een meisje met de naam Benthe. Zijn vier dochters en een zoon (in de leeftijd van 66 tot 72), hebben elf kleinkinderen. “Vorige week zijn we voor het eerst weer naar buiten geweest met mijn vader”, vertelt dochter Henny. “In huis loopt hij met een rollator, maar voor de langere afstand hebben we een rolstoel. We hebben een rondje gemaakt van de Mr. Van Coothstraat, waar we vroeger woonden, door het centrum, een ijsje gegeten en een bezoek aan de St. Jan gebracht, de kerk die hij heel zijn leven trouw heeft bezocht.”

Krantencorrespondent

Zijn loopbaan begon Van Oudheusden op 14-jarige leeftijd bij de administratie van de Waalwijkse schoenenfabriek Pulles-Van Gerwen & Co, waar hij opklom tot onderdirecteur. Door de teloorgang van de schoenenindustrie in De Langstraat week hij in de jaren 60 uit naar de administratie van het Brabants Dagblad in Den Bosch, waar hij in 1981 met pensioen ging. In zijn hart was Van Oudheusden journalist: in 1946 begon hij in zijn vrije tijd als correspondent in Waalwijk van de voorloper van het Brabants Dagblad, wat hij zestig jaar heeft volgehouden. Tot vorig jaar maakte hij voor het weekblad De Maasroute de agenda op zijn typemachine. Zoon Jan zette de tekst over naar de computer. “Mijn vader is nog steeds helder en scherp van geest. Hij volgt het nieuws op de voet, spelt de krant uit’, aldus dochter Henny.

Harrie van Oudheusden is met zijn 104 jaar een van de oudste mannen van Nederland. De oudste werd op 1 februari 106, maar wil niet in de publiciteit komen. In mei overleed de tot dan oudste man, Eelke Bakker, die 109 werd.

Tekst: Rens Groenendijk

Loco burgemeester John van den Hoven feliciteert de 104-jarige Harrie van Oudheusden. (Foto: Jan Stads / Pix4Profs)
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden