Hittegolf? Houd het koel én duurzaam!

De komende dagen beleeft Nederland de eerste hittegolf van dit jaar. Hoe hou je jezelf, je huis en je tuin nu koel? Zonder daarbij het klimaat uit het oog te verliezen? Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal zet de beste tips op een rij.

Voor het klimaat maakt het verschil hoe je koelt. Ga voor hittebestendige, energiezuinige én klimaatvriendelijke oplossingen.

Hou de zon buiten

Zorg er allereerst voor dat de zon je huis niet te veel verwarmt:

  • Doe overdag de zonneschermen omlaag en sluit de gordijnen: zo hou je de warmte buiten. Zonwering aan de buitenkant (schermen, luifels, markiezen, luiken, schaduwdoeken, zonnedoeken) werkt 2 keer zo goed als zonwering aan de binnenkant.
  • Hou ramen en deuren overdag dicht. Dat voelt misschien raar, maar door open ramen en deuren stroomt de warmte juist naar binnen.
  • Zet ’s avonds laat, ’s nachts of heel vroeg in de ochtend alle ramen tegen elkaar open. Rond zonsopkomst is het meestal het koelst. Met een hor voor de ramen houd je de muggen buiten.
  • Toch warm binnen? Koop géén mobiele airco, ook niet in een opwelling: vooral als het heel warm is, doet die nauwelijks iets voor de koeling van je huis. Kies liever voor een split-model en zet deze alleen aan in de ruimtes waar je bent en een paar graden lager dan de buitentemperatuur.

Zorg voor een koele tuin

Ook je tuin zoekt verkoeling tijdens deze tropische dagen. Richt je tuin slim in en geef je planten slimmer water:

  • Haal een paar tegels uit je tuin, en plant hier een boompje. Teveel steen is slecht voor de afwatering en groen werkt verkoelend bij warm weer. Bomen bieden een schaduwplek en beschutting aan vogels en andere dieren en zijn belangrijke fijnstof-vangers.
  • Geef je tuin liever één keer per week veel water, dan elke dag een beetje. Zo ‘leer’ je planten om beter tegen droogte te kunnen. Hun wortels groeien dieper in de grond om water te vinden.
  • Compost houdt het water in de bodem beter vast. Maak je eigen compost van je keuken- en tuinafval, dan hoef je geen compost te kopen en heb je minder afval.

Zelf stoom afblazen

Tot slot is het belangrijk dat je zelf je hoofd koel houdt. Veel water drinken is het devies.

  • Drink kraanwater. Je kunt dit eventueel pimpen met lekkere smaakmakers zoals komkommer, munt en aardbei. Kraanwater is goed voor het klimaat: de klimaatimpact van 1 glas fleswater (met of zonder smaakje) is vergelijkbaar met 100 tot 200 glazen kraanwater.
  • Ga je op pad, neem dan een eigen hervulbare fles met water mee. Dat scheelt veel grondstoffen voor de verpakking en CO2 uitstoot voor het vervoer naar de winkels.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen