Zwanger en nu?

Foto: Pixabay

Gefeliciteerd! Je hebt een positieve zwangerschapstest. Misschien hebben jullie er lang naar uitgekeken, of misschien kwam het als een verrassing. Toch komt er nu veel op je af. Het is niet alleen een spannende en emotionele periode, maar ook de hormonen gieren door je lichaam. Als gevolg hiervan ben je in het begin vaak misselijk, vermoeid en kan je last hebben van stemmingswisselingen. De kwaaltjes die je aan het begin van de zwangerschap hebt, verschillen per persoon.

Naast alle kwaaltjes moet er ook veel geregeld worden, maar waar begin je? Nuvola staat voor je klaar! Bij een positieve test kan je contact opnemen met Nuvola.

We kijken samen met je hoever je ongeveer zwanger bent. Aan de hand daar van plannen we de eerste echo en de intake.

  • De eerste echo zal rond de 8 weken zwangerschap plaats vinden. De verloskundigen van Nuvola zijn tevens echoscopiste. Bij deze echo meten we de baby op en kunnen we al een kloppend hartje zien. Hartstikke spannend natuurlijk! Vervolgens plannen we de volgende echo, de termijnecho, zodat we de definitieve uitgerekende datum kunnen bepalen.
  • De intake is een afspraak bij ons. We maken kennis met jou en je partner en geven je veel informatie zodat je weet waar je aan toe bent in de zwangerschap. Ook stellen we veel vragen over je gezondheid als zwangere, maar ook over de gezondheid van je partner en de familie. Zo krijgen we een compleet beeld over jullie zwangerschap en hoe we jullie hier het best bij kunnen begeleiden. Daarnaast zullen we, indien je dat graag wilt, verschillende onderzoeken bespreken waarmee de gezondheid van je kindje bekeken kan worden, zoals de NIPT test en de twintigwekenecho. Na de intake plannen we een vervolg afspraak. In het begin zijn de afspraken iedere 4 weken en naarmate je verder komt in de zwangerschap, verhoogt deze frequentie.
  • Bij vragen, ongerustheid en klachten als vaginaal bloedverlies, neem dan altijd contact op.

Naast de afspraken bij Nuvola zijn er nog andere regelzaken om aan te denken.

Denk hierbij aan:

  • Zorgverzekering; De basisverzekering vergoedt de verloskundige controles, bloedonderzoek en medische echo’s. Sommige onderzoeken vragen een eigen bijdrage of gaan van het eigen risico af. Een goed moment dus om na te gaan hoe je verzekerd bent.
  • Kraampakket regelen; Een kraampakket bevat producten die nodig zijn tijdens de bevalling, of in de eerste dagen daarna. Het aanvragen gaat via de verzekering. Let op dit zit niet in de basisverzekering.
  • Kraamzorg regelen
  • Erkenning regelen; Als je partner het kind erkent, dan wordt hij of zij juridisch ouder van jullie kind. Hij of zij krijgt daarmee een aantal rechten en plichten. Indien je getrouwd bent of dat jullie geregistreerd partners zijn, dan is de erkenning automatisch geregeld en hoef je dit niet meer te doen.

Dit waren de belangrijkste eerste stappen na een positieve zwangerschapstest.

Mogen er vragen zijn, benader ons dan gerust!

www.praktijknuvola.nl
[email protected]

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden