Sint-Jan vanaf 5 juli onderdeel van Grootste Museum van Nederland

Foto: Balkenende Media

WAALWIJK – Na twee maanden vertraging door corona gaat het binnenkort gebeuren. De Sint-Jan in Waalwijk is vanaf zondag 5 juli niet langer alleen een rooms-katholiek kerkgebouw, maar ook een museum.

De voorbereidingen daarvoor zijn bijna afgerond, en vanaf begin juli zal de kerk onderdeel zijn van het ‘Grootste Museum van Nederland’, een select gezelschap van 17 beeldbepalende Nederlandse kerken. De deuren van de Sint-Jan zullen vanaf dan vijf middagen per week openstaan voor bezoekers.

Aansluiting bij Grootste Museum

Het ‘Grootste Museum van Nederland’ is een nationaal project van het Catharijneconvent in Utrecht. De 17 kerken en synagogen die onderdeel zijn van dit initiatief hebben allemaal een uniek verhaal te vertellen en zetten hun deuren zo veel mogelijk open voor het publiek. Hoewel er op zondag 5 juli vanwege de beperkingen rondom corona geen officiële openingsceremonie zal zijn, worden de kerkdeuren vanaf die dag toch geopend voor bezoekers. Uiteraard zullen tijdens de openingsuren alle corona-maatregelen strikt in acht worden genomen.

Audiotour

Bezoekers van de Sint Jan kunnen vanaf dan met een gratis audiotour langs alle hoogtepunten van de kerk lopen. Een boeiende rondleiding van een half uur bestaande uit 9 verhalen, beschikbaar in het Nederlands en Engels. De tour neemt je mee door de hele kerk; je krijgt van alles te horen over de ontstaansgeschiedenis, het gebouw en de bijzonderheden. Afgelopen week is de benodigde apparatuur voor de audiotour in de kerk geplaatst. Ook is er een balie in de kerk gebouwd voor het Grootste Museum. De verruimde openstelling wordt mogelijk gemaakt door de geweldige inzet van maar liefst 60 vrijwilligers, die de komende weken een korte opleiding krijgen tot gastheer of gastvrouw.

De kerkdeuren open voor iedereen

De Sint Jan als museum zal vijf middagen in de week open zijn, van woensdag tot en met zondag van 13:30 tot 16:30 uur. Hiermee is weer een belangrijke stap gezet in de doelstelling van de Vrienden van Sint Jan: de kerk zoveel mogelijk openstellen voor het publiek en deze tot middelpunt van de gemeenschap maken door de organisatie van een variëteit aan culturele en muzikale activiteiten. Een plek waar mensen zich thuis voelen, waar veel te beleven is en waar mooie gesprekken kunnen ontstaan. De entree tot de kerk en het gebruik van de audiotour zijn geheel gratis. Meer informatie vindt u op de website van de Vrienden van Sint Jan de Doper: www.vriendensintjanwaalwijk.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen