Alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden, gemeentes mogen boetes uitdelen bij overtredingen

Foto: RVD - Arena Oomen

Maandagavond werd tijdens de persconferentie over de coronacrisis bekend dat de huidige maatregelen rondom social distancing verder worden aangescherpt. 

Zo worden alle bijeenkomsten, samenkomsten en evenementen tot 1 juni verboden. De ondergrens van bijeenkomsten van maximaal honderd personen geldt niet meer en er zullen voortaan boetes worden uitgedeeld. Voor bedrijven kunnen de boetes oplopen tot 4000 euro en voor particulieren tot 400 euro.

De aankondiging volgt na het weekend waarin mensen in groten getale de natuur, het strand of de bouwmarkt bezochten. Premier Rutte riep het land vrijdag nog op om de maatregelen – van onder meer 1,5 meter afstand – echt na te leven. Dat is niet op alle plekken gelukt.

Op de volgenden punten worden de maatregelen aangescherpt:

  1. Samenkomsten (evenementen en bijeenkomsten) worden tot 1 juni verboden.
  2. Groepen met drie personen of meer die geen anderhalve meter afstand houden moeten rekening houden met boetes.
  3. Burgemeesters gaan maatregelen beter handhaven, er zullen boetes worden uitgedeeld als mensen zich niet aan de regels houden.
  4. Grote nadruk op die 1,5 meter afstand ook in huiselijke sfeer en maximaal 3 personen op bezoek.

Er komt een noodverordening waarmee burgemeesters sneller kunnen handhaven als mensen zich niet aan de maatregelen houden. Daardoor kunnen burgemeesters specifieke locaties sluiten waar te veel mensen samenkomen. Denk aan een natuurgebied of park.

Scholen en horeca

Scholen hebben voorlopig hun eigen regeling. Na 6 april wordt er gekeken of kinderen wel of niet naar school kunnen. De horeca sluit nog niet zeker tot 1 juni. Voorlopig blijft alle horeca dicht tot 6 april, daarna wordt gekeken hoe het gaat.

 

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen