‘Vakidioot’ Hans van Beijnen draagt bakkerszaak over aan zoon Tim

Foto: Yuri Floris

WAALWIJK – Bakker Hans van Beijnen uit Waalwijk stopt ermee. Hij draagt zijn bakkerij over aan zijn zoon Tim, die aan de Grotestraat al een bakkerij en patisserie heeft. “Ik heb ruim 50 jaar onafgebroken gewerkt. Het is tijd om het stokje over te dragen”, zegt de Waalwijker, die blij is dat zijn zaak in de familie kan blijven.

Dat Hans bakker wilde worden, riep hij al op de lagere school. Van kleins af aan mocht hij in de bakkerij van zijn ouders bakken wat hij wilde. Op zijn 14e had hij zijn eerste baantje bij een bakker in Elshout. “Toen mijn vader werd afgekeurd en stopte met brood bakken, hielden mijn ouders de bakkerswinkel aan. Hun brood kwam sinds dien van bakker Karel van Dommelen in Nieuwkuijk. Daar ben ik vanaf 1970 ook gaan werken.”

‘Ik ben een vakidioot’

Na 18 jaar trouwe dienst bij Van Dommelen begon Hans voor zichzelf. “Mijn werkgever wilde grootschaliger gaan bakken, meer industrieel. Maar ik ben van het echte ambachtswerk. Ik wil alles zelf maken, van de tijgerpap tot het koken van de fondant. Dat kopen veel bakkers tegenwoordig allemaal kant-en-klaar in. Nou, dat proef je! Tja, ik ben een vakidioot als het erop aan komt.”

Hard werken

In 1988 startte hij een eigen bakkerij aan de Loeffstraat in Waalwijk. Op de locatie waar zijn ouders ooit hun winkel runden. “Het was hard werken. Zeker in de begintijd toen we nog geen personeel hadden en alles hadden verkocht om een eigen zaak te kunnen kopen. De stap pakte goed uit. We hebben een succesvol bedrijf opgebouwd.” Hans prijst hierbij nadrukkelijk zijn trouwe medewerkers én zijn vrouw Diny. “Naast elke succesvolle ondernemer staat een sterke vrouw, zeggen ze weleens. Dat is bij mij zeker het geval. Diny springt bij waar nodig. Maakt het worstenbrood of het gebak, doet het inpakwerk, de administratie, regelt reclames, het personeel en leidt de winkels. Zonder haar had ik dit alles niet op kunnen bouwen.”

Flinke groei

De kleine bakkerij aan de Loeffstraat in Waalwijk groeide al snel uit zijn jasje. De zaak verhuisde in 1996 naar het Hoogeinde, waar anno 2020 de bakkerij nog steeds gevestigd is. “Op het hoogtepunt telden we 50 man personeel en winkels in de Loeffstraat, op het Bloemenoordplein, Dr. Kuijperlaan, Besoysestraat en in winkelcentrum De Els. We leverden verder brood aan verzorgingshuizen, horeca en speciaalzaken in de regio.”

Vanaf 2009 reorganiseerde de bakker zijn zaak en stootte hij enkele zaken af. Hans investeerde in een jong bakkersteam en maakte zo zijn bakkerszaak toekomstproof. Intussen staat zoon Tim klaar voor de overname. “Tim is een ervaren ondernemer en er klaar voor.” Naast zijn eigen zaak aan de Grotestraat in Waalwijk gaat Tim de bakkerij en de winkels van zijn vader runnen. “Een mooie stap. Ik heb er veel zin in en kijk er naar uit om met deze getalenteerde bakkers aan de slag te gaan”, zegt de 42-jarige bakkerszoon.

Met pensioen

Vanaf maart 2020 is de bakkerij officieel in handen van Tim. Het bakkersvak helemaal loslaten, kan Hans echter niet. “Ik word nu examinator op de bakkersopleiding. En achter de schermen kijk ik nog een tijdje mee met Tim. Dat heeft ie gevraagd. Prima natuurlijk. Ik heb overigens het volste vertrouwen in de volgende generatie. Er staat een sterk team met jonge vaklui, waarmee de bakkerij nog lange tijd vooruit kan. Dat uiteindelijk onze zoon de zaak overneemt, doet ons uiteraard goed. Weliswaar, met een nieuw logo en zonder Hans in de bedrijfsnaam, maar zo hoort het ook; Hans en Diny gaan van hun pensioen genieten.”

Tekst: Natasja Ververs

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden