Eric: “Na dit ene jaar Nederlandse les voel ik mij al zoveel zelfverzekerder

Crisje en Eric
Foto: Taalhuis Midden Brabant

Waalwijk – Stel je voor: bij een bezoek aan de supermarkt of in de wachtkamer bij de tandarts zie je een boek liggen met daarop de tekst ‘Neem mij mee, Lees mij uit, Geef mij door’. Zou jij het boek meenemen? Eric Brok, cursist bij ROC School voor Educatie en Inburgering, inmiddels wel.

In Waalwijk volgt de 56-jarige Eric de cursus Nederlands die het Tilburgse ROC op locatie verzorgt. Na zijn basisschooltijd bezocht Eric vanwege een spraakgebrek speciaal onderwijs. Daarna is hij als achttienjarige jongeman gaan werken bij WML in Waalwijk en vervolgens bij de Gemeente Waalwijk, waar hij nu al 21 jaar werkt. Het is deze werkgever die hem samen met enkele collega’s de kans bood opnieuw de schoolbanken in te gaan om hun taalniveau verder te ontwikkelen. In de lessen wordt gewerkt aan spreken, schrijven en lezen. Eric: “Na dit ene jaar Nederlandse les voel ik mij al zoveel zelfverzekerder. Brieven begreep ik vroeger soms niet goed. Mijn zwager hielp me dan en vertaalde de brieven in eenvoudiger woorden. Nu kan ik dat steeds vaker zelf.”

Eric vertelt dat ook zijn omgeving verandering merkt. “Thuis lees ik boeken soms hardop. Mijn vrouw zegt dat ik tegenwoordig beter en duidelijker lees dan eerst”, zegt hij tevreden. En zo voelt hij zich ook: tevreden en rustiger, omdat hij merkt dat de lessen hem écht vooruit helpen. “Als ik eerlijk ben, lees ik nog te weinig, zeker na een drukke werkdag, maar ik zet mijzelf er steeds vaker wel toe. Als ik nu een zwerfboek tegen zou komen, zou ik het ook durven meenemen,” zegt hij lachend, “want hoe meer je leest, hoe beter het gaat.”

Dankzij een gift van Ladies Circle Tilburg heeft het Taalnetwerk in Tilburg een serie boeken kunnen aanschaffen die toegankelijk en makkelijk te lezen zijn. Deze boekjes zijn ideaal voor mensen zoals Eric om hun leeservaring een positieve ‘boost’ te geven. Door de boeken de status van een zwerfboek te geven worden zij op een speelse manier de wereld ingebracht en verspreid over Tilburg. Vinders mogen het boek meenemen, thuis lezen om het vervolgens weer ergens anders achter te laten voor de volgende vinder.

Op de vraag of Eric zelf een idee heeft waar hij het gelezen zwerfboek achter zou laten, weet hij direct een antwoord te geven: “Op de gemeentewerf waar ik werk, voor mijn collega’s”, zegt hij enthousiast.

Schrijver: Crisje van Leest

Taalhuis Midden Brabant

De Taalhuizen zijn er voor volwassenen die beter willen leren lezen, schrijven of rekenen. Ook volwassenen die beter willen leren omgaan met computers en internet, kunnen bij de verschillende Taalhuizen terecht. Meer informatie: https://taalhuismb.nl/

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden