Expositie bevrijding Waalwijk

Foto: Collectie SALHA, foto J. de Bont

Van 16 t/m 30 oktober is in de heemkamer van Heemkundekring De Erstelinghe, in het souterrain van het Huis van Waalwijk (het voormalige raadhuis) aan het Raadhuisplein, ingang aan de oostzijde van het gebouw, een kleine expositie over de bevrijding van Waalwijk te zien.

Waalwijk wordt bevrijd op 30 oktober 1944. De vreugde onder de bevolking is groot, maar helaas van korte duur. In de dagen rond de bevrijding vallen de eerste burgerslachtoffers en hun aantal neemt in de daarop volgende maanden enorm toe: tot aan de capitulatie ligt Waalwijk namelijk in de frontlinie met vele beschietingen en V-1 inslagen als gevolg.

Echt gefeest wordt er dan ook pas op 5 mei 1945 en ook aan de VE-dag (“Victory in Europe dag”) op 9 mei doet Waalwijk volop mee. Op 10 mei is er een indrukwekkende herdenkingsplechtigheid voor de oorlogsslachtoffers en op koninginnedag, 31 augustus, wordt de bevrijding nog eens gevierd met een groots programma!

De tentoonstelling is geopend op de woensdagen 16, 23 en 30 oktober alsmede op zaterdag 26 oktober 2019 van 13.30 – 15.30 uur en de toegang is gratis.

Fotobijschrift:
Kinderoptocht op het Raadhuisplein, 1945. Op de foto o.a. Rietje van den Broek, Johanna van den Hoven, Generoos de Bont, Marietje Bergmans, Diny van Nooij, José Bos, Marie-Thérèse de Bont en Hanny v.d. Loo.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden