Noodkreet wielervereniging Team Brabant 2000: trainers en vrijwilligers gezocht!

Foto: Team Brabant

Goed en slecht nieuws vanuit wieler- en mountainbikevereniging Team Brabant 2000 in Nieuwkuijk. Het goede nieuws: het aantal jeugdleden groeit én er is een vernieuwd en ambitieus bestuur dat de kinderen graag ziet uitgroeien tot toppers. Minder goed nieuws: er zijn te weinig trainers en vrijwilligers om de club in deze ambitie te ondersteunen. Vandaar dat het bestuur de noodbel luidt.

“Fietssporten zijn erg populair en dat merken wij ook”, aldus Ivo Hegge, voorzitter van Team Brabant 2000. “Wanneer Nederlandse renners goed presteren tijdens de Tour de France of tijdens de wereldkampioenschappen, dan zien wij dat meteen in een toename van het ledenaantal. Op dit moment telt onze club 130 leden en er zit nog steeds groei in.”

‘We bieden trainerscursus aan’

Vanzelfsprekend is de wieler- en mountainbikevereniging erg blij met nieuwe aanwas, maar het levert het bestuur ook kopzorgen op. Bestuurslid Eric van den Bogaart: “Door het alsmaar toenemend aantal leden hebben we op dit moment een enorm tekort aan trainers. Zo staat er nu één trainer voor een groep van dertig jeugdleden. Dat is echt teveel voor een trainer, die deze jonge renners naast techniek ook het begin van materiaalkennis moet bijbrengen. Voor alle categorieën en disciplines, zowel wielrennen en mountainbiken, zijn we dringend op zoek naar mensen die trainer zijn óf bij ons het trainersvak willen leren. Er bestaat de mogelijkheid om via ons bij de KNWU een cursus te volgen.”

Kweekvijver voor talent

Wie deze uitdaging graag aangaat, wordt verwelkomd door een sportieve, gezellige en ambitieuze vereniging. Het vernieuwde bestuur van Team Brabant 2000 wil kinderen vanaf acht jaar met goede trainers opleiden en ze als toppers afleveren bij de nieuwelingen. Hierna kunnen ze doorgroeien naar junioren, beloften en eliterijders. Die ambitie komt niet uit de lucht vallen; Team Brabant 2000 bleek al vaak een kweekvijver voor talent. “Wereldtoppers Marianne Vos, mountainbiker Michiel van der Heijden en weg- en veldrijder Lars Boom zijn ooit bij ons begonnen en altijd lid van de club gebleven. Ook handbikester en wereldtopper Laura de Vaan is lid en traint nog steeds regelmatig mee op ons afgesloten parcours”, aldus een trotse Van den Bogaart. Naast trainers of mensen die trainer willen worden zoekt Team Brabant 2000 ook vrijwilligers die de club ondersteunen met het organiseren van en/of meehelpen tijdens wedstrijden of bijvoorbeeld parcours- en clubhuisonderhoud. “Er is bij ons altijd wat te doen!”

Geen ledenstop

Hoewel de toename van het aantal leden tot organisatorische zorgen leidt, is er beslist geen sprake van een ledenstop. Als een kind lid wil worden of eens wil proberen of wielrennen of mountainbiken hem of haar bevalt, heeft Team Brabant 2000 via Rabbit Bikestore in Elshout huurfietsen beschikbaar. Voorzitter Ivo Hegge: “We vinden het belangrijk om de wielersport toegankelijk te houden. Daarom houden we ook onze contributie zo laag mogelijk. Dankzij trouwe sponsors slagen we daar nog steeds in.”

Over Team Brabant 2000

De club viert bijna het 70-jarig bestaan; de geschiedenis van Team Brabant 2000 gaat namelijk terug tot 1951. Door fusies van diverse verenigingen uit de regio zoals de Zwaluwen, de Antilopen, Presto en de Windmolens ontstond Team Brabant 2000 in de huidige vorm. De vereniging heeft een gezellige jeugdafdeling, met jongens en meisjes tussen 8 en 16 jaar uit de hele regio. Zij trainen gemiddeld twee keer per week op Wielerbaan de Heuvelen in Nieuwkuijk (naast de Emmamolen). De Jeugdcommissie organiseert allerlei leuke activiteiten, waaronder het jaarlijkse jeugdkamp.

Heeft u interesse in een trainers- of andere vrijwilligersfunctie? Neem contact op via mail: [email protected]. Kijk voor meer informatie over de vereniging op www.teambrabant2000.nl en volg Team Brabant 2000 op Facebook.com/WVTB2000.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden