Je eigen coach tegen voedselverspilling

Foto: Milieu Centraal

De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks zo’n 40 kilo eten onnodig weg. Om dat te voorkomen biedt Milieu Centraal iedereen een eigen coach om minder eten weg te gooien. Dat is de oplossing die de voorlichtingsorganisatie bij de aftrap van de eerste nationale Verspillingsvrije week introduceert. De verspillingsvrije coach is beschikbaar in een gratis app vol tips om thuis makkelijk minder eten weg te gooien.

De Verspillingsvrije week loopt van maandag 30 september tot en met zondag 6 oktober 2019. Iedereen kan meedoen. De app blijft het hele jaar door beschikbaar.

Kleine acties, groot effect

Door voedselverspilling naar 0 te brengen kan je als consument elk jaar 210 kilo CO2 besparen. Dat is evenveel als de CO2-uitstoot van 275 douchebeurten. “Met de coach op zak hoeft minder verspillen niet moeilijk te zijn, maar juist leuk”, vertelt Kirsten Palland van Milieu Centraal. “Met een paar kleine aanpassingen in hoe je kookt of boodschappen doet, boek je al klimaatwinst. Zelf doe ik nu vaker in de week verse boodschappen. Daarmee voorkom ik dat ik bruine bananen moet weggooien”.

Meten is weten

In de app kan je ook bijhouden wat je weggooit. Gooi je bijvoorbeeld veel oud brood weg? Dan krijg je extra tips om verspilling van brood te voorkomen. Zo sluit de coach goed aan bij elk huishouden. Met een dagelijks pushbericht stimuleert de app je om verspillingsvrij te zijn tijdens de campagneweek. De Verspillingsvrije coach kan je downloaden in Google Play of App Store.

Samen maken we Nederland verspillingsvrij

De verspillingsvrije week is een initiatief van Milieu Centraal in samenwerking met de Consumentenbond. De week is onderdeel van de campagne ‘Hoe verspillingsvrij ben jij?’ Van Stichting Samen tegen Voedselverspilling.

Bron: Milieu Centraal

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden