Peelland binnen 6 dagen (hart)veilig

Foto: Wijk Peelland

 “Ongelooflijk. Binnen 6 dagen was het doelbedrag voor de BuurtAED al gehaald. Wat een saamhorigheid in de wijk!”, zeggen Peellandbewoners Ben Verbruggen en Tineke van Alphen. Zij stelden hun buitenmuur beschikbaar en zijn benoemd tot beheerders van de Peelland AED. Rob de Greef, een handige buurtbewoner, sloot het apparaat aan op de stroomvoorziening en maakte het gebruiksklaar. De AED is dag en nacht bereikbaar.

De wijk Peelland in Waalwijk startte eind augustus een crowd fundingactie voor een eigen BuurtAED. Buurtbewoners Martin de Jong en Margriet Heebing namen het initiatief: “Wij hebben in onze directe kring al 2 keer meegemaakt dat een AED levensreddend bleek te zijn. Eén vriend kreeg een hartstilstand op de tennisbaan en één op het voetbalveld. Dat deze mannen nog in leven zijn, is puur te danken aan snel handelen van omstanders én de inzet van een AED. Ze hebben er geen noemenswaardige schade aan overgehouden. Een hartstilstand kan iedereen overkomen, ook als je jong bent en denkt dat je kerngezond bent. De eerste 6 minuten zijn het belangrijkst, maar een AED is lang niet altijd in de buurt. Via de Hartstichting wisten we dat zo’n 70% van de reanimaties plaatsvindt in en rond huis. Zo ontstond het idee voor een eigen BuurtAED.”

Gulle giften

De actie werd aangekondigd via de groepsapp Peelland Nieuws, een folder die huis-aan-huis werd bezorgd en via (social) media. Doneren was geheel vrijwillig en verliep via het betalingsplatform van buurtaed.nl. In een recordtijd van 6 dagen werd het doelbedrag van 1660 euro gehaald, dankzij vele gulle giften van buurtbewoners, familie en kennissen. Ook eetcafé De Galgenwiel, dat grenst aan de wijk, deed een duit in het zakje. “Het was echt bijzonder wat er gebeurde: de bedragen stroomden binnen! Meestal duurt zo’n actie wel een maand, maar het ging zó snel dat sommige mensen zelfs teleurgesteld waren dat ze te laat waren met doneren. De actie stopt namelijk automatisch als het doelbedrag is behaald.”

Leren reanimeren

Een AED gaat zo’n 10 jaar mee. De gemeente Waalwijk gaf nog een bijdrage die de wijk gaat besteden aan stroom en onderhoud voor de komende jaren. Om te leren reanimeren en de AED te leren bedienen, gaan de Peellandbewoners begin oktober samen een reanimatietraining volgen bij EHBO Waalwijk. Ook hebben enkele buurtbewoners zich aangemeld bij HartslagNu.nl, het landelijke oproepsysteem voor burgerhulpverleners. “Geweldig dat er mensen zijn die dit willen doen. Het is natuurlijk niet niks om door 112 te worden opgeroepen bij een reanimatie. Voor ons zijn dit de helden van de wijk.”

Onderhoud serieuze zaak

Het beheer van de BuurtAED is een serieuze zaak. “Je hoopt natuurlijk dat je het apparaat nooit nodig zult hebben, maar je hebt als wijk wél de verantwoordelijkheid dat de AED het blijft doen. Daarom hebben we een onderhoudscontract bij Procardio en willen we als beheerder goed voor het apparaat zorgen. Als wij op vakantie zijn, zullen we daarom altijd een andere buurtbewoner vragen om te checken of er geen meldingen of bijzonderheden zijn. De kans is klein, maar je weet maar nooit”, zeggen de beheerders Ben en Tineke. “Gelukkig geeft het apparaat zelf aan wanneer het tijd is voor onderhoud.”

Feiten en cijfers

  • In Nederland zijn er 8.000 reanimaties per jaar buiten het ziekenhuis.
  • 70% van de reanimaties vindt thuis plaats.
  • De gemiddelde leeftijd van iemand met een hartstilstand is 67 jaar.
  • De overlevingskans na een hartstilstand is flink gestegen. Midden jaren 90 was dat nog maar 9%, nu gemiddeld 23%.
  • Deze stijging komt o.a. doordat omstanders en burgerhulpverleners al starten met reanimeren voordat de ambulance er is. Steeds vaker wordt een AED aangesloten.

Bron: Hartstichting.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen