Tentoonstelling van geborduurde littekens in ETZ

Een deelnemer 'doneert' haar litteken aan Joost van Wijmen, die het overtrekt op een transparante sheet
Foto: Ben Nienhuis

Ontwerper Joost van Wijmen verzamelde de afgelopen jaren littekens en de intieme, indringende verhalen die erachter zitten. De littekens liet hij naborduren op zijde. Deze bijzondere verzameling is onder de naam ENCOUNTER#6 van 16 september tot en met 6 oktober te zien in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg.

Van Wijmen ontmoette kinderen, pubers, volwassenen en ouderen tijdens meer dan honderd ontmoetingen (live-encounters) op verschillende plekken. Tijden het kopiëren van littekens op transparant folie ontstonden gesprekken over de sporen die littekens letterlijk of figuurlijk achterlaten. De geborduurde littekens onthullen kleine en grote persoonlijke verhalen die tegelijkertijd universele thema’s blootleggen en bespreekbaar maken, zoals intimiteit, privacy, kwetsbaarheid, nabijheid, ontmoeten, deelnemen en gezien worden.

Ervaringsverhalen

De vele borduurwerken vormen een levende collectie, die ons op een andere manier naar ons (veranderende) lichaam laat kijken. De borduurwerken reizen nu in een mobiel expositiemeubel langs bibliotheken, musea en ziekenhuizen. Via ervaringsverhalen van patiënten wordt de impact van medische ingrepen op de identiteit in kaart gebracht. Het project staat buiten het directe medische zorgtraject en geeft ruimte aan een meer persoonlijke kijk op de ontwikkeling en ervaringen die de patiënt doormaakt als gevolg van medisch ingrijpen.

Nieuwe littekens verzamelen

De expositie ENCOUNTER#6 is van 16 september tot en met 6 oktober te zien op locatie ETZ Elisabeth, Hilvarenbeekseweg 60 in Tilburg. Gedurende de expositie vinden live-encounters plaats op zaterdag 21 en 28 september en 5 oktober. Dan is Joost van Wijmen met een borduurder in het ziekenhuis aanwezig om nieuwe littekens te verzamelen, die aan de verzameling worden toegevoegd.

Meer informatie: www.project-encounter.nl.

Geborduurd litteken (Foto: Ben Nienhuis)
article
99599
Tentoonstelling van geborduurde littekens in ETZ
Ontwerper Joost van Wijmen verzamelde de afgelopen jaren littekens en de intieme, indringende verhalen die
https://waalwijk.nieuws.nl/nieuws/20190910/tentoonstelling-van-geborduurde-littekens-in-etz/
2019-09-10T15:11:01+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/364/2019/09/10150901/BWC8541.jpg
Nieuws