Pieter Wijten school in actie tegen pesten

Foto: Stichting Omgaan met Pesten

Maandag 23 t/m vrijdag 27 september is het de landelijke Week Tegen Pesten. Dit jaar is het thema: Wees een held, met elkaar. Iedereen die een positieve bijdrage levert aan de groep is een held: leraar én leerlingen.

En daarom gaan de leerlingen uit groep 6,7 en 8 van basisschool Pieter Wijten uit Waalwijk op vrijdag 27 september een sponsorloop houden om geld op te halen voor Stichting Omgaan met Pesten.

Op de Pieter Wijten school is er veel aandacht voor een veilige sociale omgeving voor alle kinderen. In de eerste weken van het nieuwe schooljaar wordt er daarom ook veel geïnvesteerd in de groepsvorming, het elkaar goed leren kennen en waarderen en het maken van groepsafspraken. Tijdens de Week tegen Pesten worden er extra activiteiten uitgevoerd vanuit het gratis lespakket wat Stichting Omgaan met Pesten begin september beschikbaar heeft gesteld vanuit hun campagne ‘Wees een held! Loop mee tegen pesten’. En de leerlingen uit groep 6,7 en 8 gaan ook les krijgen over de impact van cyber pesten met behulp van heuse Virtual Reality brillen.

Marloes van Tetering, die zich vanuit haar praktijk Marloeszie inzet voor een betere sociale veiligheid voor kinderen en jongeren, merkt samen met haar collega-trainers Omgaan met Pesten, dat ieder kind een held kan zijn. “Hoe meer kinderen pesten afkeuren, hoe kleiner de kans op pesten in de klas of bij de sportclub. Vanuit Stichting Omgaan met Pesten gaan wij ervan uit dat je een held kunt zijn door in de eerste plaats goed voor jezelf en je eigen grenzen te zorgen en in de tweede plaats voor een ander. De groepsdruk bij pesten is hoog. In je eentje is het moeilijk om het verschil te maken, maar samen met andere helden wordt dat gemakkelijker. Hoe meer helden er zijn in een groep, die zorg hebben voor zichzelf en elkaar en pesten niet oké vinden, hoe kleiner de voedingsbodem voor pestgedrag wordt.”

Heldenloop tegen Pesten

En daarom heeft Marloes samen met basisschool Pieter Wijten een sponsorloop georganiseerd. Deze sponsorloop wordt gekoppeld aan het project ‘Wandelen tussen twee werelden’ van Tim en Anouk waarbij zij door Nederland gaan wandelen om aandacht te vragen voor de gevolgen van pesten en mensen met psychische problemen.

Op 9 september zijn zij vertrokken om in 64 dagen 1135 km te lopen en daarbij alle provincies van Nederland aan te doen. Vrijdag 27 september lopen Tim en Anouk van Den Bosch naar Kaatsheuvel. Het laatste deel van hun wandeling lopen kinderen uit groep 6,7 en 8 met Tim en Anouk mee van Drunen naar Kaatsheuvel. En zij zullen hierbij vergezeld worden door mevr. D. Odabasi, de wethouder van onderwijs van gemeente Waalwijk. Zij wilde zich ook graag inzetten voor dit mooie initiatief en de kinderen steunen door mee te lopen. Ze vertrekken om 13.30 uur vanuit de parkeerplaats bij de Drie Linden en finishen rond 15.00 uur bij ’t Genieten in Kaatsheuvel. Daar zal ook het totaalbedrag wat de kinderen met deze tocht opgehaald hebben bekend worden gemaakt.

Stichting Omgaan met Pesten

De opbrengst van de tocht gaat naar Stichting Omgaan met Pesten. Deze stichting spant zich in om enerzijds pesten te voorkomen en anderzijds om pesten op te lossen, of de gevolgen daarvan te beperken. Omgaan met Pesten richt zich in de eerste en belangrijkste plaats op de slachtoffers. Zij worden getraind en ondersteund in het toepassen van de Sta-Sterk-methode, waardoor ze door middel van o.a. sterke lichaamstaal hun zelfvertrouwen vergroten en beter voor zichzelf kunnen opkomen waardoor het pesten afneemt of stopt. Ook mensen in de (directe) omgeving zijn onderdeel van de aanpak van de stichting om haar doel te realiseren. Ouders, klasgenoten, familieleden en professionals, iedereen heeft een rol bij het voorkomen en aanpakken van pesten.

Wilt u meer informatie over het werk van Stichting Omgaan met Pesten, trainingen en hulp bij pesten, kunt u contact opnemen met Marloes van Tetering via de website www.marloeszie.nl

Voor meer informatie over de wandeltocht van Tim en Anouk zie: https://www.geef.nl/nl/actie/wandelen-tussen-twee-werelden/donateurs

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden