GO Waalwijk Festival: het complete programma

Aanstaande zondagmiddag 25 augustus is het zover: het allereerste GO Waalwijk Festival! Niet eerder werd in de gemeente Waalwijk een uitmarkt georganiseerd. Uniek is bovendien de combinatie met sport, wat tot een bijzondere kruisbestuiving leidt. De hele middag kunt u volop genieten van sport, kunst, muziek, theater. Tientallen organisaties en verenigingen zijn vertegenwoordigd; het enorm gevarieerde programma biedt voor elk wat wils!

Met het GO Waalwijk Festival gaat een langgekoesterde wens van diverse culturele organisaties in vervulling. “Niet eerder had Waalwijk een Uitmarkt, éindelijk is het zover”, aldus mede-initiatiefnemer Alfred van de Pas van Winterdijk30b. Samen met de buurtsportcoaches van GO Waalwijk, Kunstencentrum Waalwijk, Theater De Leest en Bibliotheek Waalwijk stelde hij een rijk programma samen. Tientallen sport- en culturele organisaties uit de gemeente Waalwijk haakten na een oproep om deel te nemen enthousiast aan. Er moest zelfs flink worden gepuzzeld om alles een goede plek te kunnen geven op de festivallocatie. Komende zondag zijn het Raadhuisplein en de stadstuin achter het oude raadhuis en de aangrenzende Hooisteeg en zelfs een deel van de Winterdijk omgetoverd tot een feestelijk festivalterrein. Van de Pas kan niet wachten tot het zover is: “Het GO Waalwijk Festival is voor jong en oud, met echt voor elk wat wils. Er zijn voorstellingen en activiteiten voor de kleintjes tot en met activiteiten voor senioren. En alles wat daar tussenzit. Het wordt echt ontzettend leuk!”

GO-fotowedstrijd

De voorbereidingen voor het festival startten in het voorjaar. Kunstencentrum Waalwijk componeerde een GO-lied inclusief dans-choreografie en organiseerde de GO-fotowedstrijd voor inwoners van gemeente Waalwijk. Het resultaat daarvan is tijdens het festival te zien: in zowel het Huis van Waalwijk als in etalages in het centrum zijn de winnende foto’s te bewonderen. Rode draad: sport en cultuur, zoals het hele festival een mooie kruisbestuiving laat zien.

Exposities

Speciaal ter gelegenheid van het festival is de expositie ‘Crossings – Art & Sport’ ontwikkeld. Curator en beeldend kunstenaar Maria Klerx nodigde hiervoor negen professionele kunstenaars uit, met de opdracht zich te laten inspireren door (lokale) sportverenigingen en sporters. Het resulteerde in unieke werken die vanaf zondag te zien zijn in het Huis van Waalwijk. Waaronder de spectaculaire vis die kunstenaar Maarten van Halderen maakte en waarmee hij op het Raadhuisplein een performance zal verzorgen. Ook de andere kunstenaars pakken flink uit. Naast deze expositie zijn ook de zomerexpositie van Stichting Kunstkip en de expositie van Heemkundekring De Erstelinghe over de Waalwijkse Kermis tijdens het festival te bezoeken.

Poëzie en Sesamstraat

In het voormalige bodehuisje in de stadstuin organiseert Bibliotheek Waalwijk poëzieworkshops voor kinderen. Het thema ‘ridders, prinsessen en kastelen’ staat hier centraal; met uiteraard een prijs voor het kind dat het mooist verkleed naar het festival komt. Kinderen mogen zich ook uitleven bij Kunstencentrum Waalwijk, waar de hele middag volop getekend en geschilderd kan worden en worden uitgenodigd om rond 14.00 uur mee te doen aan de GO-dans. Voor de allerkleinsten is er de Sesamstraat-voorstelling, inclusief ‘meet & greet’.

Mix van muziek, theater en toneel

Op meerdere podia is een mix van muziek, theater en toneel te zien. Zo zijn er voorproefjes van voorstellingen te zien die Theater De Leest het komende theaterseizoen op de planken brengt, waaronder Tim Akkerman (oud-frontman van Di-Rect) en de karakters van Sesamstraat. Kindermusicalgroep De Notenkrakers, DJEMM en toneelgroep O.O.G. geven sneak peaks van hun nieuwe voorstellingen. De Rabobank zorgde ervoor dat de Kunstbende aanwezig is met de Kunstkeet en met lokale talenten en ook Winterdijk30b brengt veel lokaal talent op de bühne. Van rock tot klassiek, van opera tot dance: alle muziekstijlen komen tijdens het festival aan bod!

Sport voor alle doelgroepen

Naast al deze culturele activiteiten zijn er heel veel sporten te zien en te beleven, dankzij de medewerking van vele verenigingen uit de hele gemeente Waalwijk. Daarbij is aandacht voor alle doelgroepen: van de jeugd tot senioren. Speciale aandacht is er ook voor aangepast sporten, met onder meer aangepast dansen en de mogelijkheid om kennis te maken met duofietsen en driewielers. Bovendien vindt de officiële aftrap plaats van het nieuw opgerichte handbiketeam van Toerclub Waalwijk plaats. Wethouder sport en cultuur, John van den Hoven zal hier een feestelijk moment van maken. Bezoekers van het GO Waalwijk Festival kunnen zich tevens inschrijven voor de Langstraat Klassieker (fietsfestijn op 7 september) en de 80 van de Langstraat en de Mini en Midi (14/15 september).

Kijk voor het volledige programma op www.gowaalwijk.nl/festival en volg GO Waalwijk op www.facebook.com/gowaalwijk

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden