Buitenlandse verpleegkundigen gaan aan de slag

Foto: Schakelring

In de zoektocht naar nieuwe zorgmedewerkers verkent Schakelring alle mogelijke wegen en is hierbij zelfs ‘de grens overgegaan’. Samen met zorgorganisaties De Riethorst Stromenland en Volckaert is gekeken naar de mogelijkheid om ervaren zorgmedewerkers uit het buitenland naar Nederland te halen. Met Nediocare, een bedrijf dat in Europa zorgtalent werft voor de Nederlandse markt, is het eerste project gestart.

Eind mei zijn zes verpleegkundigen, vijf uit Spanje en een uit Polen, gearriveerd in Nederland. Ze wonen tijdelijk in Aarle-Rixtel. Het is de bedoeling dat ze later verhuizen naar een woonomgeving die aansluit bij hun werkplek en hun voorkeuren. De beginperiode staat vooral in het teken van het leren van de Nederlandse taal. Ze hebben dagelijks Nederlandse les.

De zes verpleegkundigen, Daniel, Alina, Teresa, Luis, Maria-José en Patrycja hebben even kennisgemaakt met de locaties en de teams waarmee ze gaan werken. Luis en Teresa bij Buurstede (Volckaert), Alina bij Sint Antonius (Schakelring), Patrycja bij Sint Janshof (Schakelring), Maria-Jóse en David bij Kloosterhoeve (De Riethorst Stromenland). Deze introductiedag was een enerverende ervaring voor hen: een nieuwe setting, een vreemde taal en andere gewoonten. Wel merkten ze meteen dat het menselijke contact tussen cliënt en verzorgende overal hetzelfde is. Uiteraard worden de buitenlandse collega’s goed begeleid. Christien Appeldoorn, werkzaam bij De Riethorst Stromenland, is aangesteld als begeleider van de verpleegkundigen. Zij is hun eerste aanspreekpunt en ook op de werkvloer krijgt iedereen een eigen begeleider.

Pas in de loop van augustus gaan Daniel, Alina, Teresa, Luis, Maria-José en Patrycja echt aan de slag bij hun teams. Ze starten als verzorgende en nadat ze geslaagd zijn voor het examen Nederlands en hun BIG-registratie rond is, gaan ze als verpleegkundige niveau 4 aan het werk. Ze hebben een contract voor de duur van 15 maanden met de intentie om de verpleegkundigen daarna voor onbepaalde tijd in dienst te nemen.

Om hen het gevoel te geven dat ze van harte welkom zijn hebben Mireille de Wee en Annet Boekelman, bestuurders van De Riethorst Stromenland en Volckaert, de verpleegkundigen op hun eerste stagedag uitgenodigd voor de lunch. Volgens oer-Hollandse traditie werden ze daarna in de bloemetjes gezet wat erg gewaardeerd werd. Het is duidelijk dat dit een interessant project is voor zowel de werkgevers als voor Daniel, Alina, Luis, Teresa, Maria-José en Patrycja. Hopelijk voelen zij zich snel thuis bij Schakelring, Volckaert en De Riethorst Stromenland.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden