Twee Waalwijkse kunstenaars exposeren bij Galerie Kunstkip

Foto: Kunstkip

Sinds de feestelijke opening eind maart ontdekken steeds meer mensen Galerie Kunstkip aan het Raadhuisplein in Waalwijk. Kunstkip biedt een laagdrempelig podium voor de talentvolle amateur- en professionele kunstenaar. Tijdens de zomerexpositie, die tot eind september loopt, zijn er onder meer werken te bewonderen van twee Waalwijkse kunstenaars: Ad van Bokhoven en Wivine Vervaeke.

Ad van Bokhoven is opgeleid aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving te ’s-Hertogenbosch. Ad schildert vaak ‘a la prima’, hij maakt het schilderij ter plekke en rondt het daar ook af. ‘Ik heb een hekel aan langdurig werk; ik geloof erg in het moment. Vaak werk ik niet langer dan een uur aan een werkstuk. Ik start liever opnieuw dan dat ik urenlang gaan zitten prutsen aan iets wat het niet in zich heeft.’ Het werk van Ad kenmerkt zich door een verrassende combinatie van traditie, ambacht en experiment. Hij exposeert vooral zeetaferelen met gouache op karton en papier in een luchtige, snelle toets. Met een ogenschijnlijk gemak raakt hij de essentie van het beeld. ‘Een goed kunstenaar is altijd op zoek naar de mogelijkheden van zijn tijd. Een beetje lef is dan vaak boeiender dan een heleboel kunde, die koffer vol techniek is meestal minder interessant dan de poëzie van een damestasje.’

Wivine Vervaeke schildert al jaren figuratieve voorstellingen, geïnspireerd door oude civilisaties en rituelen. Ondergedompeld in een andere werkelijkheid voelde Vervaeke zich vooral in Tibet geestelijk thuis. Zij werd aangetrokken tot het Tibetaans boeddhisme en dat was niet toevallig. Vervaeke’s voorliefde voor rituelen en beeltenissen werd aangewakkerd in de Tibetaanse tempels waar deze in overvloed te zien waren. Tijdens het reizen heeft ze er honderden foto’s van gemaakt. Terug in Nederland, in de rust van haar atelier, begon het schilderen. Door de verdieping in het Boeddhisme veranderde haar houding ten opzichte van de schilderkunst. Door de discipline en de innerlijke rust kan ze zich volledig concentreren op een motief of een idee. Vervolgens ontstaan er vormen die zich, spreekwoordelijk, ‘zelf schilderen’. ‘Ik zet de penseel in beweging en hij doet de rest…’

Afbeeldingen van Tibetaanse vrouwen, snellend langs kleurrijke tempels, zittend in interieurs of kinderen dragend, laten op het eerste gezicht de uiterlijke schoonheid van deze vrouwen zien. Voorbij de soms complexe vormgeving, in inkt en een paar kleuren, schuilt een idee, voorbij de vorm ontmoet men de innerlijke schoonheid en de stille kracht van deze vrouwen. Naast deze boeiende werken zijn er ook portretten van Wivine te zien.

De zomerexpositie in galerie Kunstkip op het Raadhuisplein is te bezichtigen tot eind september op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00u tot 17.00u. Parkeren is mogelijk op de parkeerplaats aan de Taxandriaweg in Waalwijk, naast het gemeentehuis.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden