Basisscholen krijgen kijkje achter de schermen bij Van Roessel

Foto: Slagerij van Roessel

Deze week is het landelijk de Week van de Slager, met als thema ‘Een verrassend veelzijdig vak’. Voor branche erkende meesterslager Dennis van Dun van Slagerij-Traiteur Van Roessel in Waalwijk was het aanleiding om op donderdag 16 mei enkele basisscholen uit te nodigen voor een bezoek aan zijn slagerij.

“Als branche erkende meesterslager vind ik het belangrijk dat het slagersambacht in ere wordt gehouden. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Daarom laat ik graag aan kinderen zien hoe leuk, bijzonder en waardevol het slagersvak is. Ook wil ik ze laten zien wat er voorafgaat aan het vleesproduct dat thuis op het bord belandt. De Week van de Slager is daarvoor een mooie aanleiding.” Bijna honderd leerlingen van groepen 7 en 8 van de basisscholen Besoyen, Pater van der Geld en de Juliana van Stolbergschool brachten een bezoek aan de werkplaats en slagerij van Van Roessel. Niets bleef geheim, de kinderen kregen een uitgebreide rondleiding en zagen onder meer hoe slagers het uitbenen en versnijden van vlees helemaal zelf doen. “Dat is echt ambachtelijk werk”, aldus Van Dun. “Voor sommige kinderen ging er een wereld open. Met de hamburger als middelpunt lieten we zien hoe het proces van dier tot eindproduct in ons bedrijf verloopt. Natuurlijk mochten ze ook zelf hamburgers maken én opeten”, lacht hij. De kinderen vroegen de slager de hemd van het lijf. ‘Hoeveel kilo vlees verwerk je per dag? Waarom zit er schimmel op sommige worsten? Wat moet je doen om slager te worden?’ Van Dun gaf geduldig antwoord op alle vragen en beloonde de kinderen met een speciaal hamburgerdiploma.

Kinderen vloggen voor ‘Vissticks uit Zee’

Enkele leerlingen van Basisschool Pater van der Geld maakten tijdens het bezoek filmopnamen voor een vlog, in samenwerking met de Stichting ‘Papa, hoe vangen ze vissticks uit de zee?’. De stichting heeft als doel bewustwording te realiseren over de herkomst van onze voeding vandaan en hoe het wordt gemaakt. Door ze inzicht te geven kunnen kinderen beter keuzes maken, aldus de stichting. Een mening die ook slager Dennis van Dun is toegedaan. “Kinderen zijn heel goed in staat om zelf een mening te vormen. Wij geven ze de gelegenheid om een kijkje te nemen in ons bedrijf. Transparanter kan het niet.” De montage van de vlog zal over enkele weken gereed zijn en zal zowel door de stichting als door Slagerij-Traiteur Van Roessel worden gedeeld.

Over Van Roessel

Slagerij-Traiteur Van Roessel bestaat meer dan 140 jaar; directeur/eigenaar Dennis van Dun is de zesde generatie in het familiebedrijf. In maart 2018 werd hij als eerste slager van Nederland geïnaugureerd tot branche erkende meesterslager, een titel die hem na een zeer intensieve en complexe meesterproef werd toegekend. Het bedrijf sleepte de afgelopen jaren veel titels en eervolle prijzen in de wacht. Zo was de slagerij Algemeen Nationaal Kampioen 2015-2017. Ook is Van Roessel al sinds 2003 hofleverancier. Kijk voor meer info op slagerijvanroessel.nl.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden