Achter de schermen van de Wollukse Kwis

Je moet wel een klein beetje gestoord zijn wanneer je twee jaar lang consequent over KWIS in plaats van QUIZ spreekt, terwijl je weet dat het foutief Nederlands is. En dat zijn ze ook, de organisatoren van de Wollukse Kwis (WK). Het beste bewijs vormen de duizenden uren die ze er samen aan besteden. Modern monnikenwerk en een beetje gekkenwerk gaan hand in hand.

Het idee om in Waalwijk een quiz te organiseren ontstaat op een terrasje en valt toe te schrijven aan de journalisten Sjaak Koolen en Joep Trommelen. Ze vragen Hugo de Jong, Rob Blonk en Inge en Nol Kleijngeld of ze zin hebben om mee te doen en slaan aan het werk. Rianne de Bie, José de Kort. Dosie van Schaik, Hans van der Schans en Gerald de Vaan sluiten zich al snel aan. Na de eerste editie van de WK maakt Kerensa de Vaan het gezelschap voltallig. Voorzitter van de stichting wordt Inge Kleijngeld.

De voorbereidingen voor de WK starten begin 2017. Aan de eerste editie is een jaar voorbereidingstijd voorafgegaan. Voor het evenement van komende zaterdag zijn de vragenmakers afgelopen september gestart. De voorbereiding van de doe-opdrachten begint enkele maanden later.

Enkele leden van de stichting aan het woord.

Inge geeft aan dat het bij de start spannend is geweest om voldoende sponsors te vinden. ‘Je begint eraan maar hebt nog nauwelijks iets van je laten horen en dan vraag je sponsors om geld. Dat is lastig.’ Gelukkig staat de teller na enkele maanden op ruim veertig geldschieters. Dit jaar gaat het stukken sneller. Het succes van vorig jaar heeft zoveel enthousiasme losgemaakt dat enkele bedrijven zich zelfs spontaan aanbieden, waaronder de stersponsors AH Jansen, Van den Elshout & De Bont en Pro_Install. De meeste sponsors quizzen komende zaterdag zelf ook fanatiek mee.

Gerald is verantwoordelijk voor de precisie achter het quizboek. Als voormalig wiskundeleraar aan het Moller weet hij waar de puntjes op de i moeten komen. Een groot deel van de aardrijkskunde-, reken- en sportvragen is van zijn hand. ‘Ik heb mijn leven lang verre reizen gemaakt, zelf ook veel foto’s genomen. Dat komt nu van pas.’

Waar het de organisatie van quizzen betreft is Hugo bijna beroeps. Hij verzorgt regelmatig pubquizzen, onder andere al jarenlang voor RKC Waalwijk. Zogenaamde omdenkers zijn Hugo’s specialiteit. Wie niet weet wat hiermee wordt bedoeld, kan dat komende zaterdag zelf ervaren.

De digitale techniek van de WK is in handen van Rob Blonk. Alle zestig geluid- en beeldfragmenten die in De Leest te zien zijn, komen van zijn hand.
Nol is als partner van Inge dagelijks van de stand van zaken van de WK op de hoogte. Hij is met Hugo en Gerald de derde vragenmaker en is verantwoordelijk voor onder meer de geschiedenisvragen. Als geïnteresseerde in heemkunde komen veel ‘Wollukse’ vragen van zijn hand.

Zo enkele dagen vóór de dag waarop het moet gebeuren is het voor de leden van de stichting Wollukse Kwis een spannende tijd. Inge: ‘Bij een evenement met zoveel verschillende elementen is het altijd mogelijk dat er iets fout gaat. Tegelijk ben je overgeleverd aan de weergoden. En ook de techniek moet bewijzen dat het tussen half elf en elf alle antwoorden van de teams kan verwerken.


  • Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met onze gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan!
  • Download nu de WaalwijkApp (iOSAndroid) en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen