TOR roeit voor stichting KiKa; ‘kinderkanker de wereld uit!’

Foto: Dianne de Kok

Op zaterdag 4 mei vertrekt roeiboot “The Vin” met aan boord Maarten van de Laarschot van de Tilburgse Open Roeivereniging vanuit Roosendaal naar Breda. Op zondag 5 mei roeit de boot tegen kinderkanker van Breda naar Den Bosch, de Brabantse finishplaats van een 1400 kilometer lange roeitocht door Nederland.

Heel roeiend Nederland heeft zicht in de strijd tegen kinderkanker gestort. De start was op 13 april in Uithoorn. In totaal veertien weekenden vaart The Vin van roeivereniging naar roeivereniging. Alle roeiverenigingen die deelnemen hebben acties op touw gezet om geld in te zamelen. Sinds de start van het ‘RondjeNL’ voor KiKa is al ruim 112.000 euro opgehaald. Ook bij TOR is geld ingezameld: maar liefst 2400 euro doneert de club aan de stichting KiKa. TOR verkocht hiervoor t-shirts, kalenders, oliebollen, zamelde textiel in en collecteerde tijdens een speciale KiKa botendoop.

Het bijzondere van deze tocht is dat de boot mede bemand wordt door ex-kinderkanker patiënten en hun familie of vrienden. Sommigen hebben speciaal voor de KiKaRow leren roeien.

Maarten van de Laarschot uit Sprang Capelle (Foto: Dianne de Kok)

Eén van de oud-patiënten is Maarten van de Laarschot uit Sprang Capelle. Tot een half jaar geleden had hij nooit in een roeiboot gezeten. Toch neemt hij op 4 en 5 mei deel aan diverse etappes Roosendaal, Breda en Den Bosch. Op 6 jarige leeftijd werd bij Maarten een Ewing Sarcoom (botkanker) ontdekt. Na een flinke periode van ongeveer 1,5 jaar, in het Emma kinderziekenhuis in Amsterdam herstelde hij. De jaren daarna bezocht Maarten frequent de late effecten poli om op deze manier bij te dragen aan het onderzoek naar de late effecten van kanker.

In 2017 werd bij Maartens zoontje Thomas (toen 4 jaar) een neuroblastoom (hele zeldzame kinderkanker) ontdekt. Thomas werd behandeld in het Prinses Maxima Centrum. Maartens voornaamste motivatie om mee te doen is dat hij weet dat ook Thomas in de toekomst veel te maken gaat krijgen met de late effecten van kinderkanker.

Op Tilburgse Watersportbaan bij roeivereniging TOR is Maarten wekelijks getraind door zijn bevlogen trainer Tammo van den Bos om aan deze tocht deel te kunnen nemen.

Op 5 mei vaart The Vin van Breda naar Den Bosch en zal daarbij de jachthaven van Watersportvereniging Waalwijk aandoen. De roeiboot wordt op zondag 5 mei rond 12.30 uur verwacht. Dan moet er een ‘verse’ bemanning klaarstaan die de boot verder roeit. Kom zondag 5 mei om 12.00 uur naar de jachthaven van Watersportvereniging Waalwijk, Zomerdijk 8a, om de roeiers aan te moedigen!

Samen met roeiers van roeivereniging De Hertog uit Den Bosch vangen zij The Vin rond het middaguur op in Heusden. Vervolgens vaart de stoet over de Maas, via de sluis in Engelen en verder naar roeivereniging De Hertog in Den Bosch. Daar wacht een feestelijke ontvangst.

Op zondag 14 juli eindigt de KiKaRow in Utrecht. Doel is om dan 500.000 euro bijeen te hebben geroeid voor het onderzoeksproject LATER van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Dit project probeert om late effecten van kinderkankerbehandelingen, zoals onvruchtbaarheid, hartschade, botontkalking en chronische vermoeidheid, tegen te gaan.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden