Drie nieuwe erkenningen voor topklinische zorg ETZ

Neuroloog Leo Visser wijst naar het scherm bij het maken van een zenuwecho
Foto: ETZ Fotografie & Film

De vereniging Samenwerkende Topklinische Opleidingsziekenhuizen (STZ) heeft weer drie zorgfuncties van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) als ‘topklinisch’ beoordeeld. De erkenningen zijn verleend aan echo-onderzoek van de zenuwen, de behandeling van uitzaaiingen in de hersenen en de behandeling van kwaadaardige hersentumoren (gliomen).

Neuroloog Leo Visser is blij met de erkenning voor het echo-onderzoek bij krachts- en gevoelsverlies in armen en benen. “Beeldvorming van de zenuwen via geluidsgolven is een uiterst vriendelijk en zeer praktisch onderzoek voor de patiënten. Door het maken van een zenuwecho kunnen we bijvoorbeeld zien of de zenuw verdikt, bekneld of beschadigd is.”

Vanuit het hele land worden patiënten doorverwezen naar het ETZ voor de behandeling van hersentumoren. “In ons ziekenhuis zijn verschillende behandelingen mogelijk”, zegt radiotherapeut-oncoloog Patrick Hanssens. “Welke behandeling het beste bij een patiënt past, bespreken we in het multidisciplinair overleg van de tumorwerkgroep. Zo wordt de zorg op elke patiënt afzonderlijk toegespitst.”

Zorgregister

De drie zorgfuncties zijn opgenomen in het Topklinisch Zorgregister van de STZ. Dit openbare register is eind 2018 gelanceerd en biedt een overzicht van de kwaliteit van topklinische zorg. Bij de start waren al zes andere zorgfuncties van het ETZ in het register opgenomen. Dit betekent dat het ETZ nu in totaal negen erkenningen heeft voor zeer complexe, topklinische functies.

Met het Topklinisch Zorgregister dragen de 26 topklinische opleidingsziekenhuizen bij aan een zo groot mogelijke transparantie over de kwaliteit van de complexe zorg in ons land. Met het register kunnen ziekenhuizen en huisartsen hun patiënten gaan verwijzen op strikt inhoudelijke gronden. Ze kunnen er eenvoudig vinden wáár en hoe complexe zorg op topklinisch niveau wordt aangeboden.

Topklinische zorg ETZ

Dit zijn de negen zorgfuncties van het ETZ die zijn opgenomen in het Zorgregister:

  1. Spinale chirurgie (wervelkolom/ruggengraat) – Orthopedie
  2. IVF centrum – Centrum Voorplantingsgeneeskunde
  3. Multiple sclerose – Neurologie
  4. Multitrauma/Traumacentrum – Chirurgie
  5. Allergieën – Allergologie
  6. Vestibulair schwannomen (brughoektumoren) – Neurochirurgie
  7. Zenuwechografie – Neurologie
  8. Uitzaaiingen in de hersenen – Neurochirurgie
  9. Hersentumoren (gliomen) – Neurochirurgie

Topklinische ziekenhuizen

Topklinische opleidingsziekenhuizen zijn ziekenhuizen met een bovenregionale functie, die niet direct zijn gekoppeld aan een universiteit. In topklinische ziekenhuizen wordt complexe medische zorg aangeboden. De ziekenhuizen investeren daarnaast in onderzoek en opleidingen. Nederland telt 26 van deze ziekenhuizen. Het ETZ is er daar een van.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden