Nationale Diabetes Challenge Waalwijk gaat weer van start

Foto: Nationale Diabetes Challenge Waalwijk

Op woensdagavond 1 mei geeft John van den Hoven, wethouder Sport van gemeente Waalwijk het startschot van de Nationale Diabetes Challenge (NDC) Waalwijk.

De NDC Waalwijk wordt voor het derde jaar georganiseerd en opnieuw hebben zich nu al meer deelnemers dan vorig jaar aangemeld. Tot en met september gaan ze wekelijks in groepjes met elkaar wandelen, met het doel de gezondheid te verbeteren.

Het startschot voor de Nationale Diabetes Challenge (NDC) vindt op woensdag 1 mei om 18.30 uur plaats op de atletiekbaan van ACW’66 aan de Olympiaweg in Waalwijk. De deelnemers starten op dat moment aan een wandelchallenge van 20 weken, waarin ze iedere woensdag gezamenlijk wandelen. De NDC is een initiatief van de landelijke Bas van de Goor Foundation (BvdGF). In 2017 nam Lilianne Kuypers, praktijkverpleegkundige bij een huisartsenpraktijk in Waalwijk het initiatief om de challenge in de gemeente Waalwijk te organiseren, met ondersteuning van de BvdGF. Met succes, dit jaar vindt alweer de derde editie plaats en het aantal deelnemers blijft groeien. Ze vertelt: “De NDC is in eerste instantie opgezet om de gezondheid en kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren. Maar de NDC is vooral een wandelevenement waar ook mensen die geen diabetes hebben van harte welkom zijn. Door het wandelen worden deelnemers fitter, gezonder en energieker. Daarnaast kom je uit huis en ontmoet je andere mensen. Het is een laagdrempelige sport en de NDC is dusdanig opgezet dat iedereen die om allerlei redenen nooit die eerste stap heeft kunnen zetten mee kan doen. Er wordt rekening gehouden met ieders niveau en de intensiteit van de wandelingen wordt langzaam opgebouwd. In kleine stappen trainen deelnemers onder begeleiding van zorgprofessionals en vrijwillige wandelcoaches. Uit onderzoek blijkt dat 92% van de deelnemers aan de Challenge ook daarna blijft wandelen.”

Woensdag: NDC-wandeldag

Inmiddels hebben zich al circa 130 mensen aangemeld. Bij alle afstanden is nog plaats voor nieuwe deelnemers. U mag altijd ter kennismaking een keer meewandelen. De wandelingen vinden van 1 mei t/m eind september plaats op woensdagmiddag en –avond:

  • Vertrektijd 13.30 uur vanaf Parkpaviljoen, Grotestraat 154a in Waalwijk. Doelstelling van de middaggroep is dat u over enkele maanden een wandeling van 5 kilometer kunt volbrengen in een rustig tempo.
  • Vertrektijd 18.30 uur vanaf atletiekbaan ACW’66, Olympiaweg 10 in Waalwijk. U kunt trainen voor de afstanden 5, 10 of 15 kilometer (alle afstanden vertrekken om 18.30 uur).

Lilianne Kuypers: “De Nationale Diabetes Challenge wordt afgesloten met een vierdaagse die dit jaar van 25 t/m 28 september plaatsvindt. Afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en trainingsopbouw is het de doelstelling om in die week vier dagen achtereen te wandelen. Drie dagen in en om Waalwijk en op zaterdag 28 september op een centrale locatie in Nederland, waar alle deelnemende lokale Challenges gezamenlijk de laatste kilometers zullen afleggen.”

Waalwijkse zorgprofessionals en organisaties betrokken

Bij de organisatie zijn meerdere Waalwijkse zorgprofessionals uit de eerstelijnszorg betrokken, zoals huisartsen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten, diëtisten, diabetes- en wijkverpleegkundigen. Daarnaast wordt de NDC Waalwijk ondersteund door Wandelsportvereniging Waalwijk ’82, Atletiekvereniging Waalwijk ’66, Stichting Parkpaviljoen, GO Waalwijk en het buurtsportcoaches-team Waalwijk. Zij stellen accommodaties en materialen beschikbaar en staan gedurende de 20 wandelweken en de afsluitende vierdaagse de organisatie met raad en daad bij. Kijk voor meer informatie of inschrijven op www.nationalediabeteschallenge.nl/ndcwaalwijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen