PlonsFonds met bijna € 100.000 over naar Kinderhulp

Op 27 maart werd het PlonsFonds op symbolische wijze overgedragen aan Jan Wezendonk, dir. Nationaal Fonds Kinderhulp.
Op 27 maart werd het PlonsFonds op symbolische wijze overgedragen aan Jan Wezendonk, dir. Nationaal Fonds Kinderhulp.
Foto:

Al meer dan 450 kinderen konden dankzij financiële steun door het PlonsFonds op zwemles. Het fonds werd in 2015 opgericht op initiatief van Ladies’ Circle De Leest uit Waalwijk. Per 1 april neemt Nationaal Fonds Kinderhulp het PlonsFonds over, met de ambitie om zoveel mogelijk kinderen die in ons land opgroeien in armoede de mogelijkheid bieden hun zwemdiploma te behalen.

Serviceclub Ladies’ Circle De Leest uit Waalwijk richtte het PlonsFonds in 2015 op, om geldmiddelen in te zamelen voor zwemlessen voor kinderen die opgroeien in armoede. Initiatiefnemer was Ladies’ Circle-lid Mirjam Stoop-Vaarties. In haar toenmalige functie bij een pleegzorgorganisatie signaleerde zij een probleem: kinderen die opgroeien in moeilijke omstandigheden kunnen vaak niet op zwemles. Uit haar eerste idee ontstond het PlonsFonds. Het fonds stelt zich ten doel om geldmiddelen in te zamelen om zwemlessen mogelijk te maken voor kinderen die opgroeien in armoede; Ladies’ Circle De Leest organiseerde daartoe allerlei fondswervende acties. Ook Rotary Waalwijk gaf de ladies een belangrijke steun in de rug door het PlonsFonds als een van de goede doelen te begunstigen tijdens Santa Run Waalwijk. Nationaal Fonds Kinderhulp – het fonds dat zich in de volle breedte richt op hulp aan kinderen die opgroeien in armoede – was vanaf de start bij het PlonsFonds betrokken, door expertise te delen en regelmatig de opbrengst van benefietacties te verdubbelen. Kinderhulp neemt de activiteiten van het PlonsFonds per 1 april geheel over van Ladies’ Circle De Leest en het PlonsFonds-bestuur. Mirjam Stoop: “We zijn erg blij met deze stap. Het was altijd onze wens om het PlonsFonds te laten groeien tot een landelijk fonds en dankzij Kinderhulp wordt dat nu werkelijkheid.”

‘Ieder kind moet zwemdiploma kunnen behalen’

Jan Wezendonk, directeur van Nationaal Fonds Kinderhulp: “Het PlonsFonds voorziet duidelijk in behoefte. In heel Nederland verlaten circa 13.000 kinderen jaarlijks de basisschool zonder zwemdiploma, omdat hun ouders/verzorgers zich geen kostbare zwemlessen kunnen veroorloven. Om een bijdrage te ontvangen voor zwemles kunnen ouders een beroep doen op verschillende instanties. In de praktijk blijkt echter dat verschillende instanties en gemeenten niet dezelfde regels hanteren. Zo verstrekt de één wel een bijdrage en de ander juist niet. Of hanteert de één een leeftijdsgrens en de ander juist niet. Uiteindelijk vissen jaarlijks duizenden kinderen achter het net en dat is zorgelijk. Ieder kind moet een zwemdiploma kunnen behalen. Dat is in ons waterrijke land belangrijk voor de veiligheid én is het belangrijk dat iedereen mee kan doen met leeftijdsgenootjes. Ladies’ Circle De Leest heeft het probleem niet alleen behoorlijk op de kaart gezet, maar heeft samen met andere lokale Ladies’ Circles de afgelopen jaren ook bijna 100.000 euro bijeengebracht voor zwemlessen. Fantastisch! Graag nemen wij het stokje nu over. Wij omarmen het PlonsFonds als één van onze projecten, zoals we bijvoorbeeld ook al jaren Actie Pepernoot en het Kinderfietsenplan hebben.”

Kijk op kinderhulp.nl voor meer informatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen