Mooie prijswinnaars op 27e Songfestival

WASPIK – Carnaval in Waspik is begonnen. Ruim vijfhonderd mensen genoten zaterdag 16 februari in Leuttempel Den Bolder met volle teugen van het 27e Songfestival. Prijzen waren er voor CV Krekwakwou (beste nieuwkomer), ZDKAB (jury duo’s), Flappentappers (publieksprijs) en De Poelepetaote (jury groepen en Jan Kamp Wisseltrofee).

De avond begon met het voorstellen van de ’buitenlandse’ jury door presentator Nico Schellekens. Onder hen ondermeer Nol Kleijngeld, deze avond overigens niet in de functie van burgemeester. De vijfkoppige jury gaf aan vooral te zullen letten op het carnavalsgehalte van de teksten, de zang en op de presentatie op het podium. Aan CV Dè Heurt Zo, winnaar van vorig jaar, was het vervolgens de moeilijke taak om het spits af te bijten.

Volgens een strak schema volgden de zestien acts elkaar snel op. De jury had zich voorafgaand aan het Songfestival al verdiept in de teksten en kon nu dus vooral letten op de opkomst en de manier waarop het nummer vertolkt werd op het podium. Zij viel van de ene in de andere verbazing bij het aanschouwen van de verschillende acts rondom de liedjes. Achteraf gaf de jury aan verrast te zijn door het hoge niveau van de nummers dit jaar.

Leuk waren de ode aan Maarten van der Weijden van de SchoimSnoivers en het verslag van de belevenissen op de golfbaan door het Zomerkamp. Een bijzonder moment was er tijdens het optreden van de Flappentappers die met hun nummer ‘De leste keer’ suggereren voor de laatste keer mee te doen aan het Songfestival. Erg leuk bedacht waren de teksten en acts van de nummers van de Schoivers (Hoe strenger de vorst, hoe kleiner de worst) en de Poelepetaote (over het tuintje van de buurvrouw). De keur aan onderwerpen, soms puur flauwekul en soms actueel, geeft de grote diversiteit van het Waspiks Songfestival aan.

Presentator Nico Schellekens zorgde voor een perfect verloop van de avond en verzorgde na afloop de prijsuitreiking. Bij de categorie Individueel en duo’s won ZDKAB (Zang Duo Kan Altijd Beter) met haar lied ’Kuukske deurbai’ overtuigend van nieuwkomer Wai Baikus. De jury was ook unaniem over de winnaar bij de groepen: De Poelepetaote maakten tijdens hun optreden zoveel indruk dat de titel wat betreft de jury meteen binnen was. De deelnemers onderling bepaalden dat de Publieksprijs ging naar De Flappentappers. De prijs voor de Beste Nieuwkomer was voor CV Krekwakwou en de overall Jan Kamp Wisseltrofee ging naar De Poelepetaote.

De organiserende Stichting Jeugdcarnaval Waspik kijkt terug op een geslaagde 27 editie van het Songfestival. De zestien nummers zijn vooraf allemaal opgenomen in de Swamp Studio in Raamsdonk. De CD met daarop alle nummers is voor 11 euro verkrijgbaar bij Slagerij Snels en ’t Carmelietje in Waspik. De complete uitslag en vele foto’s zijn te vinden op de Facebook-pagina van Carnaval Waspik.